Ocet różany

Ocet różany niezwykle pięknie pachnie różami oraz ma intensywny rubinowy kolor. Przepis na ocet różany jest banalnie prosty, a sam ocet nada się potem do letnich sałatek i na pewno zaskoczy aromatem różanym nie jednego gościa. Pamiętajcie, by zebrać płatki róż z niezanieczyszczonych miejsc!

Ocet różany
przepis na ocet różany, ocet różany przepis, przepis ocet rozany, jak zrobić ocer różany



 szklanka octu winnego biały lub jabłkowy
spora garść płatków róży pomarszczonej (szklanka płatków róż lekko ubitych)

Umyte i osuszone płatki róż umieścić w słoju.
Zalać octem winnym - u mnie jabłkowy.
Odstawić na tydzień w ciepłym miejscu np. w kuchni na tydzień.
Codziennie przemieszać zawartość słoika.
Po tygodniu usunąć płatki na sitku i gotowy ocet różany zlać do słoika i przechowywać w ciemnym miejscu.

przepis na ocet różany, ocet różany przepis, przepis ocet rozany, jak zrobić ocer różany

przepis na ocet różany, ocet różany przepis, przepis ocet rozany, jak zrobić ocer różany


przepis na ocet różany, ocet różany przepis, przepis ocet rozany, jak zrobić ocer różany

4 komentarze:

  1. Nigdy jeszcze nie robiłam octu różanego. Na pewno cudownie pachnie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kwiatowe dodatki do potraw, octu jeszcze nie próbowałam, ale dobrze się składa bo cały krzak róży mam w ogrodzie, więc chyba go przygotuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Do czego można zastosować taki ocet ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam idealnie pasuje jako składnik sosu do sałatek, można w nim marynować mięso np. na grilla

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger