Konfitura z płatków róży

Niesamowicie aromatyczna, intensywnie pachnąca w kolorze mocnego różu - konfitura z płatków róży dla romantyków i nie tylko. Idealna do nadziewania pączusi, ale także do tortów, ciasteczek i herbatki. Zbierajcie płatki pachnące, bez oznak starzenia z róży pomarszczonej Rosa rugosa. Inne przepisy z różami:

Konfitura z płatków róży
konfitura z róży, konfitura z płatków róży, konfitura różana, ucierana róża, tarta róża
płatki róży
cukier 
łyżeczka soku z cytryny

Płatki róży delikatniej przepłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia.
Odciąć białe końcówki - zawierają w sobie goryczkę.
Zważyć płatki róży i odmierzyć dwa razy więcej cukru niż waga płatków. 
Stopniowo wrzucać płatki do moździerza lub makutry, powoli dosypywać cukier i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na koniec dodać sok z cytryny dla podtrzymania koloru. 
Przełożyć do wyparzonego słoika, trzymać w lodówce.

konfitura z róży, konfitura z płatków róży, konfitura różana, ucierana róża, tarta róża


konfitura z róży, konfitura z płatków róży, konfitura różana, ucierana róża, tarta róża

1 komentarz:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger