Naleśniki ze szpinakiem

Okazuje się, że moje zdrowie ma się lepiej, więc wreszcie bez wyrzutów sumienia mogę jeść szpinak. Pamiętajcie by przy kamicy nerkowej ograniczać jego spożycie. Ja nadrabiam swoje zaległości - w dzieciństwie nie męczono mnie szpinakiem, potem mi zabronione, więc teraz dopiero mogę poznać się na nim. Serwuję klasyczne naleśniki ze szpinakiem i fetą - bardzo smaczne, nawet na drugi dzień. Na śniadanie, obiad i kolacje. Naleśniki ze szpinakiem to prosty i tani sposób na obiad. Jak lubicie naleśniki to skosztujcie też:
naleśniki z kaszą i pieczarkami
roladki z dżemem i serkiem
naleśniki zawijaski.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem koperkowym
naleśniki ze szpinakiem i fetą, naleśniki ze szpinakiem przepis, przepis na naleśniki ze szpinakiem, naleśniki szpinak


naleśniki:
2 szklanki mąki 
szklanka mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
jajko
3 łyżki oleju + olej do smażenia
2 łyżki cukru


farsz:
450 g mrożonego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
około 200 g sera typu feta

sos jogurtowy:
mały jogurt naturalny
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz ziołowy


Składniki na naleśniki zmiksować ze sobą na gładkie ciasto. 
Odstawić na 20 minut. 
W między czasie na patelni z rozgrzanym olejem smażyć posiekane ząbki czosnku.
Dodać szpinak i smażyć aż cała woda odparuje, a masa zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem.
Zestawić z palnika patelnie i dodać pokrojoną drobno fetę, wymieszać.
Smażyć na oleju rozgrzanym naleśniki z dwóch stron na kolor złoty.
Na gotowe naleśniki nakładać farsz i zawijać w rulon, który potem przekroić na pół.
Jogurt wymieszać ze szczypiorkiem posiekanym i doprawić solą oraz pieprzem.
Gotowym sosem polać naleśniki.
naleśniki ze szpinakiem i fetą, naleśniki ze szpinakiem przepis, przepis na naleśniki ze szpinakiem, naleśniki szpinak

naleśniki ze szpinakiem i fetą, naleśniki ze szpinakiem przepis, przepis na naleśniki ze szpinakiem, naleśniki szpinak

5 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja lubię jeszcze wersje gdy szpinak dodaje się do ciasta naleśnikowego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznosci<3 własnie wyciaglam szpinak z zamrazarki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas też są takie bardzo często :)
    U mnie też 3 bit ciacho, zobaczysz?

    OdpowiedzUsuń
  5. Na szczęście nigdy nie byłam męczona szpinakiem, ale także zdrowie mi nie zabraniało, więc wcinam szpinak ile wlezie;)
    Głównie pod postacią makaronu ze szpinakiem;) Ewentualnie z dodatkiem jakiegoś kurczaka lub fety;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger