Ogórki małosolne przepis

Ogórki małosolne powinny znaleźć się w każdym domu. Nie wymagają wielkich zdolności kulinarnych, a nadają się doskonale na kanapki, do obiadu czy jako przekąska. Sezon ogórkowy uważam za rozpoczęty, więc przepis na ogórki małosolne Wam przedstawiam, bo na kiszone ogórki znajdziecie tutaj - klik

Ogórki małosolne
ogórki małosolne przepis

1 kg twardych ogórków
1,5 l wody
1,5 łyżki soli
baldachimy kopru
2-3 liście wiśni
kilka ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu + liście chrzanu

Ogórki dokładnie umyć. 
Zagotować wodę z solą - odstawić do ostudzenia, ma być lekko ciepła, nie zimna i nie gorąca.
Ogórki układać w dużym szklanym słoju, przekładając je koprem, liśćmi wiśni, przekrojonymi ząbkami czosnku i kawałkami chrzanu.
Zalać ogórki przygotowaną wodą z solą.
Na wierzchu ułożyć liście chrzanu i przycisnąć ogórki np. małym talerzykiem, na talerzyku można położyć wyparzony kamień - wszystkie ogórki muszą być pokryte wodą.
Odstawić w miejsce niezbyt nasłonecznione.
Ogórki gotowe są po 3 dniach. 



ogórki małosolne, ogórki małosolne przepis, najlepsze ogórki małosolne, przepis na ogórki małosolne

1 komentarz:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger