Pieczony pstrąg

Ostatnio po raz pierwszy przygotowałam pieczonego pstrąga. Danie jest zdrowe i nie wymaga żadnych wielkich umiejętności, a ryba w smaku jest naprawdę pyszna. Pieczony pstrąg w folii z dodatkiem masła, czosnku, cytryny i koperku to strzał w dziesiątkę. Koniecznie spróbujcie. 

Pieczony pstrąg w folii
pieczony pstrąg przepis, przepis na pstrąga, pieczony pstrąg z czosnkiem, prosty przepis na pstrąga

pstrąg
sól ( u mnie truflowa)
pieprz cytrynowy
pół cytryny
1/3 kostki masła
2 ząbki czosnku
koperek
tymianek

Umytą i osuszoną rybę skropić sokiem z cytryny w środku i na zewnątrz.
Posypać rybę solą, pieprzem i tymiankiem z każdej strony.
Ząbki czosnku drobno posiekać i jeden skrojony ząbek włożyć do wnętrza ryby, a kolejnym posypać skórkę ryby z wierzchu.
Do środka włożyć jeszcze pokrojone na plastry masło oraz koperek. 
Rybę owinąć w folię aluminiową - można folię wysmarować cienko oliwą.
Piec 40 minut w temp. 180 st.c.

pieczony pstrąg przepis, przepis na pstrąga, pieczony pstrąg z czosnkiem, prosty przepis na pstrąga

pieczony pstrąg przepis, przepis na pstrąga, pieczony pstrąg z czosnkiem, prosty przepis na pstrąga

4 komentarze:

  1. Często swojemu Markowi taką rybke przyrządzam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba pstrąg jest dla mnie za trudny do przyrządzenia, własnie mojemu mężowi świetnie to wychodzi. Na pewno podrzuce mu przepis :) taki z grilla myślę, że byłby idealny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio pod słyszałam, że nie powinno sie piec ryby w foli aluminiowej gdy dodajemy do niej cytryne ( wytraca się podobno aluminium ). Lepiej zapakować w tutke z papieru do pieczenia; ) a przepis klasyk gatunku- super! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie o tym słyszałam, dziękuje za przypomnienie :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger