Sorbet truskawkowy

Co prawda sezon na truskawki się kończy, ale u nas w Trójmieście mają być jeszcze przez jakiś tydzień, dlatego opublikuję na dniach kilka przepisów z truskawkami w roli głównej. Dzisiaj przepis na sorbet truskawkowy - orzeźwiający, mocno owocowy, mało kaloryczny, mocno czerwony i truskawkowy! Do szczęścia więcej mi nie potrzeba :). 

Sorbet truskawkowy
przepis na sorbet truskawkowy, sorbet truskawkowy przepis, przepis na lody truskawkowe

800-900 g truskawek
pół szklanki cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
kieliszek (50ml) nalewki aroniowej lub wódki

Truskawki zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i nalewką.
Schłodzić masę w lodówce lub zamrażalce przez jakiś czas.
Przelać chłodną masę do maszynki do lodów i pozwolić kręcić się jej przez godzinę.
Po tym czasie włożyć do zamrażalnika i po 15 minutach sorbet gotowy.
Jeśli nie macie maszynki to po włożeniu zmiksowanej masy do zamrażalki zaglądajcie do niej, co godzinę i miksujcie aby pozbyć się kryształków wody.


6 komentarzy:

  1. Mmm...truskaweczki, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. też często robię sorbety, wole je latem od lodów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Matulu jak one cudownie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentują te lody! ; )
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie przepadam za sorbertami, ale ten fajnie wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sorbet wygląda świetnie,
    zapraszamy do nas :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger