Ciasto ze śliwkami

Za samymi śliwkami nie przepadam, za powidłami też, ale ciasta ze śliwkami to coś, co bardzo lubię. Dzisiaj ciasto ze śliwkami wyjątkowo puszyste i delikatne. Takie idealne do kawki lub herbatki. Zapraszam na prosty przepis na ciasto ze śliwkami. Inne przepisy na ciasta ze śliwkami:

Delikatne ciasto ze śliwkami
proste ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, przepis na ciasto ze śliwkami, ciasto śliwki, ciasto delikatne ze śliwkami
6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
około 10 sztuk śliwek
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier i dalej ubijać.
Nadal miksując dodawać po kolei żółtka, a następnie stróżką wlać olej.
Zmiksować aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Do masy wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie ręcznie wymieszać (albo mikserem na najwolniejszych obrotach) do połączenia się składników.
Ciasto przelać do prostokątnej formy 20x30 cm (lub piec w dużej tortownicy, moja była troszkę za mała, proponuję 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 50 minut w temp. 170 st.C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

proste ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, przepis na ciasto ze śliwkami, ciasto śliwki, ciasto delikatne ze śliwkami

proste ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, przepis na ciasto ze śliwkami, ciasto śliwki, ciasto delikatne ze śliwkami

proste ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, przepis na ciasto ze śliwkami, ciasto śliwki, ciasto delikatne ze śliwkami

proste ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, przepis na ciasto ze śliwkami, ciasto śliwki, ciasto delikatne ze śliwkami



11 komentarzy:

  1. Śmieszne, jak to jest - surowe śliwki nie, za to w cieście tak :) Zupełnie zmienia się ich smak i konsystencja, a to przecież ciągle ten sam owoc...
    Ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste smaki są najlepsze! *.*
    Idealne ciasto na obecną aurę!

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6 jajek, wers się na lewo przesunął i nie było widać

      Usuń
  4. Bardzo delikatne :) Wprost przepyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie szukałam ciasta ze śliwkami, ale nie drożdżowego, i nie kruchego. Oto coś, czego potrzebowałam. Własnie jest w piecu - pachnie dobrze, zobaczymy jak smakuje :) Dziekuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że smakowało :)

      Usuń
  6. Witam czy trzeba najpierw nagrzać piekarnik czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasto,przepis rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger