Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą kojarzy mi się z letnimi obiadami. Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym i młode ziemniaki - kto nie zna tej propozycji? Zarówno fasolka zielona, jak i żółta jest bogactwem kwasu foliowego i błonnika. 

Fasolka szparagowa z bułką tartą
fasolka szparagowa, fasolka szparagowa przepis
500 g fasolki szparagowej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
woda (tyle by przykryła fasolkę)
pół kostki masła
pół szklanki bułki tartej

Fasolkę obrać - obciąć jej końcówki, opłukać.
Włożyć do garnka, zalać ją wodą - tylko tyle wody by lekko fasolkę przykrywała.
Gdy zawrze gotować do miękkości, około 15 minut - po tym czasie najlepiej spróbować, czy jeszcze jest twarda.
Na patelnię wsypać bułkę tartę i przyrumienić, a następnie dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
Fasolkę odcedzić z wody, a następnie wrzucić na patelnię z bułką i wymieszać albo fasolkę ułożyć na talerzu i polać ją bułką tartą z masłem.
fasolka szparagowa, fasolka szparagowa przepis



10 komentarzy:

  1. Nie mozna przejsc obojetnie kolo Twoich przepisow ,nie sa zbyt trudne co jest wielkim plusem bo ze mnie jest beztalencie kulinarne:)
    Yasim

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie smak takiej fasolki kojarzy się tylko z wakacjami na działce, kiedy byłam dzieckiem. Obraz mojej babci wręczającej mi plastikowy biały nożyk żebym się nie skaleczyła przebija wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cudowna mialas babcie,

      Usuń
  3. Ta fasolka wygląda pysznie ;)
    Marek

    OdpowiedzUsuń
  4. fasolkę wrzucić do wrzątku jak i każde warzywo, gdyż traci mniej wartości odżywczych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od teraz będę tylko tak gotować :)

      Usuń
  5. No pięknie, czy to takie trudne, wertuje strony co przepis to jakie paplanie to śmietana to margaryna to znowu coś innego itd...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest pyszne pozdrawiam Żaneta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger