Placki z cukinii

Szybka przekąska, letni obiad, zdrowa kolacja? Placki z cukinii są idealne o każdej porze, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Zdecydowanie bardziej wolę placuszki z cukinii od placków ziemniaczanych, spróbujcie i dajcie znać, czy Wam smakują. Z cukinii zróbcie jeszcze:

Placki z cukinii
placuszki z cukinii, przepis na placki z cukinii, placki z cukinii przepis

średniej wielkości cukinia
2 łyżki mąki
jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
śmietana
natka pietruszki i koperek świeży

Odciąć końce cukinii, a jeśli cukinia ma twardą skórkę to ją obrać (jeśli jest młoda to można zostawić). 
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Odcisnąć by pozbyć się soków, a następnie połączyć z mąką i jajkiem.
Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Smażyć na oleju z dwóch stron aż będą lekko rumiane - po około 2-3 minuty.
Odsączyć z tłuszczu na papierze.
Podawać ze śmietaną i ziołami - natką lub/i koperkiem.

placuszki z cukinii, przepis na placki z cukinii, placki z cukinii przepis

placuszki z cukinii, przepis na placki z cukinii, placki z cukinii przepis

4 komentarze:

  1. Lubię takie placuszki. Piękne są i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje placki się rozwalaly nie udaly mi się

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może cukinia za dużo wody puściła, trzeba dobrze odsączyć

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger