Proste ciasto z jagodami

Bardzo proste ciasto z jagodami. Bardzo puszyste, pełne owoców, na wierzchu ma delikatną skorupkę z trzcinowego cukru - jeśli macie formy silikonowe to warto je przy tym cieście wykorzystać, jak widzicie swoje zrobiłam w kształcie serca, bo przecież ciasta piekę od serca :). Przepis na szybkie ciasto z jagodami zapisujcie i róbcie, a potem wysyłajcie mi zdjęcia :). Na sezon letni przepisy:

Proste ciasto z jagodami
proste ciasto z jagodami, ciasto z jagodami przepis, przepis na ciasto z jagodami, szybkie ciasto z jagodami


1,5 szklanki mąki
pół szklanki oleju
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoik jagód - około szklanki jagód
1-2 łyżki cukru trzcinowego

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym aż masa stanie się jasna.
Strużką wlewać olej i dalej miksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż masa będzie jednolita.
Przełożyć ciasto do formy o średnicy 21 cm (użyłam formy silikonowej - bez nacierania tłuszczem brzegów).
Na wierzch masy wysypać jagody, które posypać z wierzchu cukrem trzcinowym.
Piec przez godzinę w temp. 160 st.C do tzw. suchego patyczka.

proste ciasto z jagodami, ciasto z jagodami przepis, przepis na ciasto z jagodami, szybkie ciasto z jagodami

proste ciasto z jagodami, ciasto z jagodami przepis, przepis na ciasto z jagodami, szybkie ciasto z jagodami

proste ciasto z jagodami, ciasto z jagodami przepis, przepis na ciasto z jagodami, szybkie ciasto z jagodami

proste ciasto z jagodami, ciasto z jagodami przepis, przepis na ciasto z jagodami, szybkie ciasto z jagodami

14 komentarzy:

  1. Ciasto prezentuje się pięknie! ; )
    Super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda tak puszyście i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon "jagodowy" w pełni, więc grzechem byłoby nie skorzystać z tego przepisu. Jutro na pewno na moim stole zagości to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie napisz, czy smakowało :)

      Usuń
  4. Wygląda naprawdę uroczo w tej formie i z tymi fioletowymi kropeczkami jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna foremka, widać że ciasta robione od serca. Jak zrobić żeby jagody były w całym cieście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co masz na myśli w całym cieście? W środku bardziej? Wcisnąć jagody troszkę bardziej w ciasto, a jeśli tylko na górze mają być to dobrze jest obtoczyć je w mące by nie opadły.

      Usuń
  6. Ciasto jagodowe w kształcie serca, takie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobre, toche suche wiec idealne z herbatka. Pieklam 45 min. Polecam!
    Ps. nie wiem jak dodac zdj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę wysłać na email klaudia.sroczynska@gmail.com. cieszę się, że udało się :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger