Morele pod kruszonką bez pieczenia

Crumble bez pieczenia - oczywiście, że się da :). Karmelizowane morele pod kruszonką bez pieczenia, z patelni z dodatkiem lodów i nuty świeżej mięty to coś pysznego! Morele pod kruszonką znajdziecie niżej, a tutaj podrzucę Wam przepis na:


Karmelizowane morele pod kruszonką bez pieczenia
crumble bez pieczenia, morelowe crumble, crumble z morelami, morele z kruszonką

7 moreli
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka konfitury ze skórki pomarańczy (lub pomarańczowej)
1/3 szklanki soku z pomarańczy
sok z połowy cytryny
łyżeczka ekstraktu waniliowego

kruszonka z patelni:
3 łyżki cukru
6 łyżek mąki
3 łyżki masła
szczypta cynamonu

do podania: lody, świeża mięta

Z moreli usunąć pestki, podzielić na pół.
Na dużej patelni rozpuścić cukier trzcinowy z konfiturą, sokiem z pomarańczy i cytryny oraz z ekstraktem.
Gdy powstanie płynna, lekko karmelowa masa wrzucić na patelnie morele, 
Smażyć je z każdej strony po około 5 minut - owoce mają być miękkie, ale nie rozpadać się całkowicie.
Do miseczki wsypać cukier i mąkę oraz miękkie masło z cynamonem.
Palcami rozcierać masę aż powstanie kruszonka.
Kruszonkę wsypać na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i prażyć ją aż zacznie robić się rumiana, co jakiś czas przemieszać.
Morele przełożyć do głębokiego talerza, zlać także powstały karmel z patelni, a wierzch przykryć kruszonką. 
Podawać z lodami i miętą.

crumble bez pieczenia, morelowe crumble, crumble z morelami, morele z kruszonką



crumble bez pieczenia, morelowe crumble, crumble z morelami, morele z kruszonką

8 komentarzy:

  1. Dusiu, to jest coś wspaniałego !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruszonka z patelni jest absolutnie hitowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja w pracy teraz siedzę i nie mogę wypróbować przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wypróbowałam! Bardzo smaczne!!!
    Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy, że Ci smakowało :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger