Racuchy

Puszyste racuchy to idealny pomysł na słodkie śniadanie. Warto przygotować ukochanej osobie takie pyszności z samego rana. Podaję Wam prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży, bo takie lubię najbardziej. Na Kaszubach mówią na nie ruchanki i przygotowywane są raczej na drożdżach. Czy może być coś lepszego niż racuszki z jabłkami? :)


Racuchy (bez drożdży)
racuchy przepis, racuszki, racuszki przepis, racuchy bez drożdży

jajko
3 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe jabłka / 1 duże jabłko
olej do smażenia
cukier puder 

Jajko zmiksować z cukrem na jasną masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wlać mleko.
Całość porządnie zmiksować, dodać plasterki jabłek (obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych) i wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. 
Podawać posypane cukrem pudrem.

racuchy przepis, racuszki, racuszki przepis, racuchy bez drożdży

racuchy przepis, racuszki, racuszki przepis, racuchy bez drożdży

racuchy przepis, racuszki, racuszki przepis, racuchy bez drożdży



racuchy przepis, racuszki, racuszki przepis, racuchy bez drożdży

3 komentarze:

  1. Wczoraj robiłam podobne...
    Ale wolę jednak drożdże zamiast proszku do pieczenia. Cierpki smak proszku wyczuję w każdym cieście ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pulchne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. placuszki bardzo fajne, robiłam dla dzieci kilka razy, cierpki smak proszku można zniwelować cukrem waniliowym :), który daję do naleśników, ciast, ciasteczek oraz racuchów na drożdżach.
    pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger