Chipsy z jarmużu

Jarmuż poznałam dopiero 2 tygodnie temu, a okazuje się, że to samo zdrowie, choć czasami ciężko go zdobyć. Jarmuż należy do rodziny kapustowatych i znany był już w starożytności. Zawiera silne przeciwutleniacze, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, bogaty jest żelazo, wit. K i C. Chrupmy jarmuż na zdrowie! Chipsy z jarmużu to zdrowa przekąska.

Chipsy z jarmużu
chipsy jarmużowe
kilka liści jarmużu
2-3 łyżki oliwy lub oleju
łyżeczka papryki słodkiej lub curry
szczypta soli

Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać twardą łodygę, a następnie liście porwać na mniejsze kawałki.
Rozłożyć liście na papierze do pieczenia.
Olej wymieszać z przyprawami.
Pędzelkiem silikonowym rozsmarować olej na każdym listku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. przez około 6 minut - aż będą chrupkie, przy użyciu termoobiegu mogą robić się jeszcze szybciej chrupkie.

chipsy jarmużowe

chipsy jarmużowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger