Korzenny syrop dyniowy
Znacie dyniową kawę ze słynnej sieci kawiarni? Dzisiaj pokazuję Wam przepis na korzenny syrop dyniowy potrzebny do zrobienia pumpkin spice latte. Syrop przyda się na jesienną osłodę.
Korzenny syrop dyniowy
2 szklanki cukru
szklanka wody
laska cynamonu
2 plasterki świeżego imbiru lub pół łyżeczki suszonego
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
3 goździki
łyżka cukru waniliowego
1/4 szklanki puree z dyni (jak je zrobić tutaj)
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i cukier waniliowy.
Podgrzewać aż cukier się rozpuści, a po zagotowaniu dodać wszystkie przyprawy i puree z dyni,
Gotować syrop jeszcze 20 minut do zgęstnienia.
Wyjąć laskę cynamonu i goździki, można przecedzić przez sitko.
Przelać do butelki i zostawić do ostudzenia.
Syrop idealnie nadaje się do kawy.
Pięknie się prezentuje i musi być smakowity ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Jak długo można przechowywać taki syrop?
OdpowiedzUsuńmyślę, że do dwóch tygodni
Usuń