Łosoś w cieście francuskim

Przepis na łososia czekał w kolejce od kwietnia - przyszła na niego odpowiednia pora, więc zapraszam na łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Danie nie wymaga wielu umiejętności, a jest zaskakujące, a do tego pyszne. Inne przepisy z łososiem:


Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, przepis na łososia, łosoś w cieście, łosoś w cieście francuskim przepis


300-400 g filetu z łososia
opakowanie ciasta francuskiego
100 g świeżego baby szpinaku
50 g masła
sól, pieprz czosnkowy, pieprz cytrynowy
pół cytryny

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szpinak i dusić aż zmięknie.
Doprawić solą i pieprzem czosnkowym, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Rozwinąć ciasto francuskie, przyłożyć łososia i odciąć taki prostokąt by się zmieścił. 
Łososia posypać delikatnie solą, mocniej pieprzem cytrynowym i polać sokiem z cytryny.
Na cieście francuskim wyłożyć szpinak (bez masła), a potem rybę - przykryć drugim płatem ciastem.
Boki ciasta (tam, gdzie nie ma farszu) ponacinać w paski - tak, jak na zdjęciu poniżej.
Nacięte boki ciasta zawijać naprzemiennie do środka tworząc szczelną plecionkę. 
Dolną część ciasta odciąć i uformować na kształt płetwy, a górę szczelnie zawinąć.
Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st.C - do zbrązowienia ciasta.

 łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, przepis na łososia, łosoś w cieście, łosoś w cieście francuskim przepis


łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, przepis na łososia, łosoś w cieście, łosoś w cieście francuskim przepis

łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, przepis na łososia, łosoś w cieście, łosoś w cieście francuskim przepis

8 komentarzy:

  1. widzialas w master chefie dzis takiego robili :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przypomnieli mi by opublikować zaległy wpis :)))

      Usuń
    2. No właśnie miałam o to zapytać ;) Muszę zrobić takiego łososia :)

      Usuń
  2. robiłam niedawno takiego kurczaka, następnym razem będzie rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zjawiskowo PRZEPYSZNIE!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger