Sernik dyniowy

Serniki nie cieszą się w moim domu powodzeniem, ale taki dyniowy, soczyście pomarańczowy, iście jesienny, a jednak słoneczny zachęca każdego do zanurzenia łyżeczki. Do zrobienia sernika potrzebne jest puree z dyni (klik). Przepis zaczerpnęłam od Ewy. Taki sernik to smaczna propozycja na Halloween - więcej przepisów na Halloween tutaj.

Sernik dyniowy z pajęczynką
sernik z dyni, sernik dyniowy z pajęczyną, sernik z pajęczyną, pajęczyna z czekolady

1 kg twarogu, sera wiaderkowego
2 budynie śmietankowe
6 jajek
250 g cukru pudru + 2 łyżki cukru waniliowego

gotowa masa kajmakowa toffi
tabliczka białej czekolady

Do misy miksera włożyć puree z dyni, twaróg i wsypać budynie, wymieszać.
Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle miksując.
Wsypać cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować na gładką masę.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. na termoobiegu przez 1 godz. 20 min - ale po godzinie zerknąć, czy wierzch nie ciemnieje za mocno - wtedy przykryć folią ciasto i dopiekać dalej aż powierzchnia sernika będzie ścięta.
Wyłączyć piekarnik i studzić z uchylonymi drzwiczkami jeszcze w środku przez 10 minut.
Całkowicie wystudzony zostawić na noc lub na cały dzień w lodówce.
Wierzch posmarować gotową masą kajmakową o smaku toffi, w między czasie w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.
Czekoladę przełożyć do szprycy z zakrętką do pisania - na serniku narysować ślimaka, a następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągać od środka do zewnątrz (jakbyśmy dzielili pizzę lub rysowali przekątne).

sernik z dyni, sernik dyniowy z pajęczyną, sernik z pajęczyną, pajęczyna z czekolady

sernik z dyni, sernik dyniowy z pajęczyną, sernik z pajęczyną, pajęczyna z czekolady

sernik z dyni, sernik dyniowy z pajęczyną, sernik z pajęczyną, pajęczyna z czekolady



13 komentarzy:

  1. Inspirujący deserek na zbliżające się Halloween :) Dynia króluje w tej części roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda ze tu gdzie mieszkam nie mam gdzie kupioc twarogu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może jest twaróg w kostce? też może być tylko trzeba go zmielić

      Usuń
  3. Nie za bardzo lubię sernik ale ten rewelka wygląda. Mniammmm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka fajna pajęczynka wyszła:)
    nigdy nie jadłam dyniowego sernika,więc pytam tak z ciekawości - czy ta dynia jest wyczuwalna?czy ten sernik różni się bardzo od takiego zwyczajnego?
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatnie wyczuwalna, ale nadaje mu takiej miękkości i kremowości :)

      Usuń
  5. A u mnie serniki się zawsze rozchodzą błyskawicznie :) Za dyniowymi to już w ogóle przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik wygląda fantastycznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! Dobrze się składa, że trafiłem na Twojego bloga bo szukam kuchennych eksperymentów, a taki sernik z pewnością będzie jednym z nich z racji tego, że nigdy nie jadałem dyni. Dziękuje za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Heh, sernik ze wzorkiem rodem ze Spidermana :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje dziecko wymyśliło w tym roku, że urządzi w domu "zabawę halloweenową" :) No i dało mi i żonie za zadanie - przygotować "straszne" potrawy... Już wiem, jaka będzie pierwsza z nich - Twój sernik. Nie dość, że wygląda "mrocznie" to jeszcze przemycę im zdrową dynię. Sam chętnie go spróbuję, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszedł cudnie. Sernika z dynią jeszcze nie próbowałam. Może być super.

    OdpowiedzUsuń
  10. no no wygląda bardzo smakowicie :)
    przepisy-iwony.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger