Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka - banalnie proste, typowo jesienne, z jabłkami i orzechami. Zbyt długo zwlekałam by je zrobić. Koniecznie spróbujcie i wyślijcie mi potem zdjęcia do albumu czytelnika. Z prostych ciast z jabłkami polecam także: jabłecznik i szarlotka tatrzańska

Ciasto wiewiórka (placek amerykański, salceson)
wiewiórka przepis, ciasto wiewiórka przepis, przepis na ciasto wiewiórka, placek amerykański, przepis na placek amerykański

2 szklanki mąki
3 jajka
szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
łyżeczka cynamonu
łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
min. pół szklanki orzechów włoskich
garść czekoladowych kropelek (lub czekolady posiekanej)
2-3 jabłka
cukier puder do posypania

Jajka zmiksować cukrem, następnie wlewać strużką olej i miksować dalej.
Mąkę wymieszać z cynamonem, kakao i proszkiem do pieczenia i wsypać do miski.
Całość zmiksować na gładką masę.
Wsypać grubo posiekane orzechy włoskie, czekoladowe kropelki i obrane, pokrojone w kostkę jabłka.
Wymieszać ręcznie delikatnie.
Przełożyć do foremki 25x25 cm albo długiej keksówki.
Piec przez 40 minut w temp. 180 st.C. do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem - można na cieście położyć jesienne liście, pospać cukrem, zdjąć liście i mamy liściaste wzorki. 
wiewiórka przepis, ciasto wiewiórka przepis, przepis na ciasto wiewiórka, placek amerykański, przepis na placek amerykański

wiewiórka przepis, ciasto wiewiórka przepis, przepis na ciasto wiewiórka, placek amerykański, przepis na placek amerykański

wiewiórka przepis, ciasto wiewiórka przepis, przepis na ciasto wiewiórka, placek amerykański, przepis na placek amerykański

wiewiórka przepis, ciasto wiewiórka przepis, przepis na ciasto wiewiórka, placek amerykański, przepis na placek amerykański



5 komentarzy:

  1. faktycznie proste ciasto
    mam przepis na "wiewiórkę" tylko nie wiem czy taki sam,ale też ciągle odwlekam jego zrobienie

    OdpowiedzUsuń
  2. w sam raz do jesiennej kawki:)
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Co jak co, ale łyżeczka śliczna :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger