Hotel Nadmorski restauracja

Ostatnią restauracją, którą chcę Wam polecić w ramach cyklu Gdynia zdaniem blogerów, a serwującą morskie smaki jest...


 Strefa - Kuchnie Świata
ul. Ejsmonda 2
Gdynia
Restauracja Strefa Kuchnie Świata znajduje się w Hotelu Nadmorskim, jak sama nazwa wskazuje położonym w bardzo bliskiej odległości od morza. W karcie dań przygotowanej przez Szefa Kuchni królują zarówno dania tradycyjne, jak i z odległych krajów świata.



Restauracja ma niebywały kształt, bo utworzono ją na wzór rotundy z wielkimi oknami. Lokal jest jasny, krzesła pokryte są białymi pokrowcami, na stołach są białe bieżniki, zastawa i kwiaty. W restauracji jest także otwarta kuchnia. Błyszcząca podłoga, nowoczesne oświetlenie i kolisty układ stwarzają kosmiczne wrażenie.





Dla najmłodszych gości przygotowano mały kącik zabaw.


W menu znajdują się faktycznie pozycje z całego świata, ciekawe połączenia, istny raj dla smakoszy. Pojawiają się także dania zmieniane sezonowo, a latem na ogródku serwuje się kuchnią biesiadną. Naszą kulinarną przygodę rozpoczynamy od przystawek. Pierwsza z nich to marynowany łosoś/mus musztardowy/botwina za 24 zł. Różowy łosoś prezentował się niczym róża, wyraźnie przeszedł aromatem buraczków, podany był z chipsem z buraka na zielonej łące z marynowaną cebulką i pestkami dyni.



Druga przystawka na sposób tajski to krewetki w sezamie/warzywa w tempurze/sos chilli 22 zł. Krewetki były doskonałe, świeże i aromatyczne - chciałoby się ich więcej na talerzu. Warzywa w tempurze były chrupiące, ale do miejsca, w którym stykały się z gęstym sosem pomidorowym z chilli. 



Do przystawek zaproponowano nam pieczywo, a dostałyśmy duży koszyk wypełniony bułeczkami i chlebem z ciemnego pieczywa z soją.


Skoro sprawdzamy "morskie smaki" to także zupę przetestowałyśmy. Zupa tajska/owoce morza/warzywa/trawa cytrynowa 16 zł - bardzo dobra cena w stosunku do wysokiej jakości zupy. Wreszcie udało mi się trafić na zupę rybną, która w pełni mi smakowała, dzięki wyraźnym tajskim aromatom: trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Dodam, że nie była mocno pikantna, co ciekawe.



Wśród dań głównych w menu królują ryby. Każdego dnia można dostać świeżą rybę bałtycką - taką, jaką uda się złowić rybakom, dlatego trzeba dopytywać obsługę, co jest aktualnie dostępne. My, za poleceniem decydujemy się na zdrową pozycję, jaką jest dorsz/kasza jaglana/burak/sok z kiszonej kapusty (32zł). Na talerzu znalazła się ładna kompozycja, z królem talerza, czyli soczystą polędwicą z dorsza.



Smażony sandacz/cykoria/kalafior/sos pomidorowy 44 zł to drugie danie, które degustowałyśmy. Duży kawałek sandacza z przypieczoną skórką w towarzystwie pomidorków smakował naprawdę wykwintnie. Cykoria była zrobiona tak, że nie dominowała w niej gorycz, a kalafior był al dente.
Do dań, sympatyczny i profesjonalny kelner, zaproponował nam świeżo wyciskany sok z marchewki dla zdrowia i urody, tak w klimacie jesieni. 



Widząc sezonową propozycję deseru nie mogłam sobie go odmówić - polecam parfait chałwowe/marakuja za 15 zł. Brownie/mus wiśniowy/lody kokosowe(domowe) za 17 zł też były dobre, ale nie pobiły chałwowej rozkoszy :). 




Restauracja Strefa - Kuchnie Świata to miejsce, w którym bez strachu możecie zamówić świeżą rybę prosto od rybaków oraz inne rybne przysmaki w ciekawych wariacjach. Dania zostały skomponowane w ramach dbania o zdrowe odżywianie. Na talerzach prezentują się estetycznie i artystycznie. Co przemawia jeszcze za wizytą w tej restauracji? Niskie ceny w stosunku do wysokiej jakości - i kto by pomyślał, że hotelowa restauracja może zaserwować nam dobrą rybę w niskiej cenie. Obsługa jest sympatyczna i kompetentna.
A po kolacji wybierzcie się na spacer po Bulwarze Nadmorskim, który jest tuż obok...








1 komentarz:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger