Karkówka w miodzie

Lubię przygotowywać mięsa pieczone z dodatkiem miodu, dzięki któremu zyskują wspaniały smak, ale i ładnie rumianą skórkę .Dzisiaj przepis na karkówkę w miodzie, ale polecam też pieczoną szynkę w miodzie i z czosnkiem.


Karkówka  w miodzie
karkówka pieczona, karkówka marynowana w miodzie, karkówka z miodem
1,5 kg karkówki
2 ząbki czosnku pokrojone na paseczki
3 łyżki oliwy
3 łyżki miodu
łyżka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka soli
łyżka zielonego pieprzu
kilka gałązek rozmarynu

Karkówkę naszpikować kawałkami czosnku - zrobić 1 cm nacięcie w mięsie, na głębokość około 2 cm i w powstałe miejsce wkładać kawałki czosnku.
Karkówkę natrzeć marynatą powstała z wymieszania oliwy, miodu, przypraw i rozmarynu.
Zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.
Następnego dnia przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać pozostałość po marynacie.
Piec przez 1,5 godziny -  15 minut przed końcem ostrożnie rozciąć worek i podpiec by skórka się zrumieniła.


karkówka pieczona, karkówka marynowana w miodzie, karkówka z miodem

1 komentarz:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger