Panna cotta z galaretką

Panna cotta z galaretką to dosyć popularny już przepis, ale dzięki dodatkowi szafirowej galaretki deser prezentuje się niebywale i jestem przekonana, że zaskoczy gości. Takie małe co nieco wywoła uśmiech na twarzy dzieci. Do wyboru na blogu jest też:

Panna cotta z galaretką i nektarynką
panna cotta przepis, panna cotta galaretka, panna cotta z nektarynką

250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
niebieska galaretka + 400 ml wody
2 nektarynki

Rozpocząć od przygotowania galaretki: rozpuścić galaretkę w 400 ml gorącej wody, zostawić do ostudzenia.
Do pojemniczków, w których będziemy robić deser wrzucić kawałki pokrojonych nektarynek.
Zalać owoce galaretką tak do 1/3 wysokości pojemnika, wstawić do lodówki w celu stężenia.
Do rondelka wlać śmietankę, mleko i dodać cukier, cukier waniliowy.
Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia.
Do szklanki wsypać żelatynę dodać trochę gorącej masy mlecznej, rozmieszać i wlać zawartość szklanki do rondla, energicznie mieszając aż żelatyna się rozpuści.
Mieszankę przelać do naczynek ze stężoną galaretką i zostawić na kilka godzin do wystudzenia.
Przed podaniem należy naczynka polać od dołu gorącą wodą i wyjąć pannę cottę na talerzyk - można podważyć nożem.

panna cotta przepis, panna cotta galaretka, panna cotta z nektarynką

panna cotta przepis, panna cotta galaretka, panna cotta z nektarynką

panna cotta przepis, panna cotta galaretka, panna cotta z nektarynką



1 komentarz:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger