Pierogi z surowym mięsem

Po długiej przerwie naszła mnie ochota na pierogi z mięsem. Nie lubię gotować mięsa, potem trzeba je jeszcze zmielić, więc szukam szybszych metod. Próbowałam już pierogów z mięsem mielonym podsmażanym, a teraz za sprawą mamy przygotowałam pierogi na bazie surowego mięsa, skorzystałam z porad podejrzanym u Margarytki. I wiecie co? Po pierwsze pierogi wyszły pyszne, o niebo lepsze niż z gotowanym mięsem, a po drugie ta metoda jest dużo szybsza. 

Pierogi z surowym mięsem
przepis na pierogi z mięsem, pierogi z mięsem przepis

ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka wrzącej wody
płaska łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła

farsz:
500 g mięsa z łopatki (kupić całe lub poprosić o zmielenie)
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
czerstwa bułka z mlekiem do namoczenia
3 łyżki kaszy manny
płaska łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki czubrycy zielonej (można pominąć)
łyżka majeranku

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem.
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku.
Mięso zmielić, a jeśli kupione jest już zmielone to wymieszać od razu z namoczoną bułką (nie odciskać), cebulą i czosnkiem, kaszą manną i przyprawami.
Wyrobić na gładką masę.
Składniki na ciasto tzw. zaparzane włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto (uważać, bo będzie gorące od wody).
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać farsz i zlepiać brzegi (próbowałam metody z nakładaniem farszu na ciasto, potem przykrywać drugim kawałkiem ciasta i wtedy wykrajać, ale zostaje puste powietrze w środku). 
W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić pierogi i gotować około 8 minut od wypłynięcia na wierzch.
Moje podałam z usmażoną cebulką.
Surowe pierogi można zamrozić.

przepis na pierogi z mięsem, pierogi z mięsem przepis

przepis na pierogi z mięsem, pierogi z mięsem przepis

przepis na pierogi z mięsem, pierogi z mięsem przepis

przepis na pierogi z mięsem, pierogi z mięsem przepis

28 komentarzy:

  1. Też je robiłam z przepisu Margarytki i polecam z czystym sercem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeczytałam i też mnie naszła ochota na pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak jeszcze nie robiłam pierogów, zawsze najpierw smażyłam mięso:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! Lubimy bardzo, już nie robię z mięsa ugotowanego.Ja robię przy pomocy pierożnicy, za jednym razem wychodzi 18 szt.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłem nie polecam. Najgorsze jakie w życiu jadłem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakieś wyjaśnienie? Wierzyć mi się nie chce, bo to akurat sprawdzony przepis

      Usuń
    2. Być może pan, któremu nie smakowały, nie ma talentu do robienia pierogów (bo mały talent, nie oszukujmy się, trzeba mieć ;)) lub wybranka serca nie za bardzo się postarała i wyszły byle jakie. Ja robię je już któryś raz, wychodzą najlepsze pod słońcem;) Pozdrawiam

      Usuń
    3. bardzo miło mi to czytać, nam również bardzo smakują :)

      Usuń
    4. Uwielbiam pierogi i spróbowałam po raz pierwszy zrobić je z farszem z surowego miesa i niestety, mnie też to nie smakuje.

      Usuń
    5. farsz w swietnych kołdunach litewskich jest też surowy.A może pan jest tradycjonalistą i musi być przemielone gotowane mięso. Z surowego są soczyste i smaczne

      Usuń
  6. Ale jak to? Surowe mięso jeść? ?? Czy to bezpieczne i zdrowe??

    OdpowiedzUsuń
  7. Przecież te pierożki później gotujesz, więc mięso nie jest surowe.


    OdpowiedzUsuń
  8. Pierożki z surowym mięsem ,to nic innego jak syberyjskie pielmieni. Mają nieco inny smak niż z mięsa gotowanego. Jadłam je przygotowane przez Rosjankę. Smakowały mi, ale reszcie rodziny niestety nie .

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobilam,i bardzo mi smakowaly teraz będę je robić częściej dzięki.



    Bede
    Je
    Robic
    CzestoDzieki

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi bardzo smakowaly .super szybko się je robi dzięki

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie w domu od zawsze były pierogi z surowego mięsa i kapusty kiszonej z cebulką i ja innych nie robię ,wzystkim smakują są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobie dzisiaj ,mam nadzieje ,ze będą dobre .Lubie mieso mielone.

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo dobre pierożki polecam, ala

    OdpowiedzUsuń
  14. pierogi są super moje synowe były zachwycone pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  15. Witam
    wlasnie robilam pierogi z truskawkami i zostalo mi ciasto. a musialam zrobic obiad dla syna na nastepny dzien. Ten farsz jest rewelacyjny . Dobrze ze ciasta bylo wiecej bo nie wiem czy wystarczylo by tych pierogow dla syna .

    OdpowiedzUsuń
  16. witam właśnie zamierzam je zrobić mam nadzieję że się nie rozczaruję mąż mnie namawia wyjścia nie mam :)) ale przepis ciekawy i łatwy więc co mi szkodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierogi pyszne,z surowego mielonego pierwszy raz.Ciasto zrobiłam takie jak zawsze-bez masła. Pierogi gotowałam 5 minut,ponieważ 1 partię gotowałam 9 i sie rozleciały. Beata

    OdpowiedzUsuń
  18. wlasni drugi rzut sie gotuje swietna alternatywa dla zabieganych,leniwych i bez maszynki:))) jestem laikiem w temacie pierogow a ciasto rewelacja,jesli chodzi o farsz kwestia odpowiednuego doprawienia;)) pozdrawiam i dziekuje za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  19. cieszę się że smakuje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger