Schab pieczony z jabłkami

Jesienny czas spowodował, że wzięłam się za przygotowywanie pieczonych mięs, które można jeść na ciepło do obiadu albo na zimno w formie domowej wędliny na kanapkę. Do świąt mam zamiar przedstawić Wam kilka przepisów. Zaczniemy jesiennie, oto przepis na schab pieczony z jabłkami - niezwykle efektowny i smaczny, dzięki soku z jabłek i rozmarynowi mięso oraz sos nabierają wspaniałego aromatu. Na blogu są przepisy na:

Schab pieczony z jabłkami
schab pieczony z jabłkami, schab pieczony, pieczone mięso z jabłkami, schab przekładany jabłkami

1 kg schabu
2 duże, twarde jabłka

marynata:
łyżka majeranku
kilka małych gałązek rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka soli
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
łyżeczka octu jabłkowego

Przygotować marynatę - wymieszać oliwę z przyprawami, octem i posiekanym czosnkiem. 
Natrzeć mięso marynatą i zostawić na noc w niej.
Następnego dnia nacinać w poprzek mięso co około 2 cm, tworząc kieszenie na jabłka.
Jabłka umyć, zostawić skórkę, wyjąć gniazda nasienne i pociąć na plasterki.
Mięso przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
Te plasterki włożyć w nacięcia mięsa - jeśli zostaną nam plasterki to położyć obok mięsa.
Piec mięso w temp. 180 st.C. przez godzinę, 10 minut ostatnie można podpiec na opcji grilla.

schab pieczony z jabłkami, schab pieczony, pieczone mięso z jabłkami, schab przekładany jabłkami

2 komentarze:

  1. zazwyczaj robię schab z śliwką, chętnie wypróbuję coś innego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki schabik to "niebo w gębie" :) Aż zgłodniałem!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger