Świat Zapiekanek Gdynia

Kiedy spytałam, gdzie można zjeść w Gdyni dobre zapiekanki to pisaliście o różnych miejscach, jednak to Świat Zapiekanek zdobył najwięcej głosów, dlatego w ramach kulinarnej ścieżki w Gdyni dla każdego, w dziale "ulubione miejsca lokalsów" przedstawiam Wam właśnie tę knajpkę.

ul. Świętojańska 49
Gdynia

Świat Zapiekanek oferuje przygotowywane na miejscu zapiekanki w różnorodnych kompozycjach. Lokal znajduje się na ulicy Świętojańskiej, można tu się rozsiąść i delektować zakupionym towarem. Tak rzadko spotyka się miejsca, gdzie można zjeść w lokalu zapiekanki, a o tym pomyśleli właścicieli, którzy od kilku lat sezonowo sprzedawali zapiekanki w Gdyni i Władysławowie.



W lokalu znajduje się kilka stolików, wnętrze jest artystyczne - ściana z lustrami w różnych kształtach, czerwona kanapa, mnóstwo kolorowych poduszek i mały kącik dla najmłodszych. Na zewnątrz przygotowano ogródek, dla tych, co starą zasadą zapiekanki wolą jeść na zewnątrz.






W lokalu serwowane są zapiekanki na kilkanaście sposób. Znajdziecie tu klasyk z pieczarkami lub szynką i pieczarkami, dla mięsożerców jest wersja z bekonem, kiełbasą lub salami, wegetarianie mogę wybierać z propozycji szpinakowej, serowej i wegetariańskiej, a dla fanów mocnych smaków przygotowano "kamikadze" na ostro. Przeniesiono tutaj też smak pizzowy - jest zapiekanka hawajska z szynką i ananasem - oraz kebabowy - zapiekanka z gyrosem. Zapiekanki mieszczą się w granicach 8 - 12 zł. Ponadto w lokalu można zamówić ciepłe kanapki po 8 zł, frytki, nachos z serem i napoje.



Do zapiekanek możemy wybierać spośród wielu sosów, czosnkowy przygotowywany jest na miejscu.


Zapiekanki tutaj nie są gotowcami - zawartość, która ląduje na bagietce (a mamy do wyboru pszenną lub grahamkę wypiekane w puckiej piekarni) nakładana jest po zamówieniu na pieczywo. Następnie nasze zapiekanki nie lądują w mikrofalówce, a piecu konwekcyjnym, dzięki któremu zawdzięczają chrupkość. Zamawiam wegetariańską zapiekankę (10zł) na grahamce, a na wierzchu znajduję ogórek, ogórek kiszony, kukurydzę, cebulę, pieczarki i pomidor. Pół zapiekanki z sosem czosnkowym, druga z musztardą - za sosy się nie dopłaca. Bagietka była chrupiąca, polana domowym sosem pomidorowym, ze świeżymi składnikami i ciągnącym się żółtym serem.



Drugą bagietkę zamawiam na pszennym pieczywie i wybieram pozycję "pepperoni" z salami i papryczką pepperoni w cenie 10 zł. Ta propozycja bardziej przypadła mi do gustu - salami, które bardzo lubię oraz łagodna, marynowana w occie zielona i czerwona papryczka pasowały do siebie. Poprosiłam o ketchup i sos serowy, to był strzał w dziesiątkę. Dodam, że zapiekanki są wielgaśne - mają po pół metra :). Kto podejmie wyzwanie? :)





Tak, jak pisałam w lokalu można zamówić ciepłe kanapki sporej wielkości z różną zawartością, a wszystkie za 8 zł.  Swoją biorę na wynos, bo po zapiekankach nie miałam już miejsca. Wybieram z szynką, ogórkiem, pomidorem i sałatą oraz z warzywami. Kanapki dostajemy w papierowej torebce, pieczywo jest cieplutkie i chrupiące, dodatków nie ma zbyt dużo, a kanapki lepiej zjeść od razu, bo potem mocniej nasiąkają sosem. W sam raz na drogę.



Obsługa jest tutaj sympatyczna, a cały biznes rodzinny, dzięki czemu wyraźnie dba się o jakość. Świat zapiekanek jest czynny do późnych godzin nocnych, latem nawet do 2 w nocy - dlatego, jeśli nie wiecie, gdzie zjeść, kiedy nadejdzie nocny głód to wybierzcie się tutaj. 




5 komentarzy:

  1. byłam :) jadłam i także polecam :) do tego miła obsługa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani, która prowadzi Bloga Kulinarnego nie odróżnia najtańszego pieca do pizzy od konwekcyjnego.
    Trochę słabe :)
    Pozdrawiam,
    Grzegorz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi jeśli wprowadziłam Pana w błąd, ale nie pracuję w gastronomii, nie mam takiego wykształcenia, więc skąd mam znać sprzęt gastronomiczny.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Na żadnym zdjęciu nie ma pieca a Pan wie jaki i do tego, że najtańszy:) Nie ma się co przejmować:)
      Bardzo ciekawy blog:)

      Pozdrawiam,
      Kasia

      Usuń
    3. Wystarczy mieć trochę pojęcia o gastronomii i tam być chociaż raz. Wtedy się wie, że faktycznie to jest jeden z tańszych pieców do pizzy, jak i cała reszta wyposażenia oraz "wystroju".

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger