Bezy bałwanki

Pomysł na bezowe ciasteczka w kształcie bałwanków spodoba się najmłodszym. Na blogu znajdziecie bezowe choinki i bezowe czapki Mikołaja.

Bezy bałwanki
przepis na bezy
2 białka
100 g cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta perłowego barwnika w proszku (opcjonalnie)

Białka ubić na sztywną pianą.
Stopniowo po łyżeczce dodawać cukier puder, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Potem dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Do masy dodać barwniki - barwnik perłowy spowoduje poświatę śniegową.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki lub z okrągłą końcówką.
Na papierze do pieczenia wyciskać 3 koła różnej wielkości na kształt bałwana.
Piekarnik nastawić na 140 st.C. - włożyć blachę i przy uchylonych drzwiczkach suszyć bezy przez około 40 minut (jeśli będą się bardzo rumienić przykryć wierzch papierem do pieczenia).
Wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego ostudzenia w nim. 
Dekorować beziki kolorowymi pisakami i perełkami cukrowymi.

3 komentarze:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger