Ciasto milionera

Ciasto milionera podobno przynosi szczęście, a jakie jeszcze potrawy je przynoszą przeczytacie tutaj. Ciasto milionera to bogactwo słodkości i wszystkiego, co najlepsze w jednym. Kruchy, maślany spód, rozpływająca się warstwa karmelowa i polewa z prawdziwej czekolady to istna rozkosz. Idealnie by osłodzić sobie przygotowania do świąt, a w przerwie od świątecznej krzątaniny można postarać się o dodatkowe szczęście grając bożonarodzeniową loterię el grado, jak dopomóc szczęściu?  klik

Ciasto milionera
ciasto milionera przepis, przepis na ciasto milionera,

spód:
szklanka mąki
125 g masła
50 g cukru trzcinowego

karmel:
400 ml słodzonego skondensowanego mleka z puszki
3 łyżki masła
3 łyżki cukru trzcinowego

polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
pół tabliczki mlecznej czekolady (50g)
3 łyżki masła

Do miski przesiać mąkę, dodać masło pokrojone w kostkę i cukier - zagnieść. 
Ciastem wylepić dno kwadratowej blaszki o boku 20 cm. 
Piec przez 20 minut w temp. 180 st.C. - po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Przygotować karmel - do rondla wlać mleko, dodać masło i cukier, podgrzewać cały czas mieszając, a kiedy zawrze zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze przez 8 minut aż zgęstnieje.
Ciepłą masę wylać na kruchy spód, włożyć do lodówki by masa stężała.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady z dodatkiem masłem.
Płynną masę rozprowadzić na karmelu - zostawić do stężenia. 
Podawać pokrojone w kostki.

ciasto milionera przepis, przepis na ciasto milionera,

ciasto milionera przepis, przepis na ciasto milionera,

ciasto milionera przepis, przepis na ciasto milionera,





.



2 komentarze:

  1. Pewnie jest bardzo słodkie, ale za to jakie pyszne :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger