Ciasto na pierogi

Oddzielny wpis poświęcam na przepis na ciasto na pierogi, moje jest bez jajek. Pierogi przygotowuję z przepisu, który dostałam od Mamy mojej koleżanki, a jest to przepis na ciasto zaparzane. Przed świętami warto przygotować zapas pierogów z kapustą i grzybami


Ciasto na pierogi (zaparzane, bez jajek)
ciasto na pierogi bez jajek, pierogi ciasto, przepis na ciasto na pierogi


3 szklanki mąki
szklanka wrzącej wody
płaska łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła

Do misy przesiewam mąkę, dodaję sól i roztopione masło (można dodać olej). 
Wymieszać. 
Zagotować wodę i wrzącą dodać do miski - w tym momencie najlepiej zacząć już ugniatanie ciasta przy użyciu miksera z hakami, jeśli nie macie takiej możliwości to weźcie drewnianą łyżkę i przemieszajcie ciasto, poczekajcie aż się trochę wystudzi (bo wcześniej będzie bardzo gorące) i zagniatajcie ręcznie. Stosowałam obie metody, ale z mikserem idzie sprawniej zdecydowanie i mam wrażenie, że ciasto wychodzi delikatniejsze.
Zagniecione ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczkę i np. zająć się farszem. 
Potem ciasto rozwałkować, jak najcieniej i wykrawać krążki. 
W garnku zagotować wodę z solą, wrzucać pierogi na wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Jeśli chodzi o mrożenie to pierogi mrożę surowe, nie obgotowane. 

ciasto na pierogi bez jajek, pierogi ciasto, przepis na ciasto na pierogi

1 komentarz:

  1. Super przepis :)Wyszły wyśmienite :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger