Domowa masa marcepanowa

Kupny marcepan jest naprawdę drogi, a lista składników użytych do jego produkcji jest niepotrzebnie długa, a przygotowanie marcepanu w domu jest banalnie proste i nie wymaga dużych kosztów. Domowa masa marcepanowa przyda się Wam na święta - można ją dodać do makowca, keksa, muffinek, zrobić "kartofelki" lub po prostu ukradkiem zajadać, bo pachnie pięknie migdałami.

Domowa masa marcepanowa
masa marcepanowa przepis, przepis na masę marcepanową, masa marcepanowa, marcepan przepis, przepis na marcepan

200 g migdałów
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
2-3 krople olejku migdałowego

Migdały lepiej kupić w skorupkach - są tańsze, a potem zalać je wrzątkiem i po kilku minutach można zdjąć skorupki.
Migdały zmielić na pył w blenderze lub młynku do kawy.
Dodać cukier puder, wodę i olejek, wymieszać i zagnieść aż masa stanie się plastyczna.
Zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce.

masa marcepanowa przepis, przepis na masę marcepanową, masa marcepanowa, marcepan przepis, przepis na marcepan

1 komentarz:

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger