Domowa przyprawa korzenna

Domowa przyprawa korzenna jest niezwykle aromatyczna i przyda się Wam do wypieku pierniczków, ciasteczek korzennych, ale także jako przyprawa do grzanego piwa i wina. Jeśli jednak jesteście leniwcami to używajcie przyprawy do pierników Kotanyi (jest bez niepotrzebnych dodatków, jak mąka, cukier czy kakao). Z domowych wyrobów warto zrobić jeszcze domowy cukier waniliowy

Domowa przyprawa korzenna
domowa przyprawa do pierników, przyprawa korzenna, przyprawa do pierników, korzenne przepisy

10 lasek cynamonu lub 7 łyżek cynamonu
2 gałki muszkatołowe
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki goździków
łyżeczka pieprzu czarnego lub kolorowego
4 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki kolendry
6 ziaren kardamonu 
3 gwiazdki anyżu

Z kardamonu i anyżu wyłuskać małe nasiona.
Cynamon rozbić tłuczkiem na mniejsze kawałki.
Wszystkie przyprawy utłuc razem w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy.
Przechowywać w zamkniętym szczelnie słoiczku.

domowa przyprawa do pierników, przyprawa korzenna, przyprawa do pierników, korzenne przepisy

domowa przyprawa do pierników, przyprawa korzenna, przyprawa do pierników, korzenne przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger