Drożdzowa gwiazda z nutellą

Już jakiś czas temu znalazłam grafikę z tą gwiazdą w internecie i aż do teraz kusiło mnie by zrobić. W zeszłym roku hitem okazała się makowa choinka, też wywijana, więc mam nadzieję, że skorzystacie też z przepisu na piękne, efektowne i smaczne ciasto, jakim jest drożdżowa gwiazda z Nutellą, która rozpływa się w ustach.

Drożdżowa gwiazda z Nutellą
drożdżowa gwiazda z nutellą, gwiazda z nutellą, gwiazda ciasto, boże narodzenie ciasto, wigilia ciasto


3 szklanki mąki
opakowanie suchych drożdży (7g)
3/4 szklanki mleka (170g)
2 łyżki masła
pół szklanki cukru pudru
2 małe jajka + jajko do posmarowania ciasta
szczypta soli
5-6 łyżek kremu czekoladowego Nutella

Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier puder i sól - wymieszać.
Dodać jajka, wymieszać.
W rondelku podgrzewać mleko z masłem, aż masło się rozpuści - ciepłą mieszankę wlać do miski i całą zawartość zagnieść lub zmiksować z użyciem haków (jeśli będzie mokre dosypać mąkę).
Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką przez około godzinę.
Zagnieść ponownie i podzielić na 4 równe części.
Każdą część należy rozwałkować cienko i wykroić placek o średnicy naszej tortownicy, u mnie 21 cm. 
Pierwszy placek położyć na papierze, rozsmarować na nim nutellę pozostawiając trochę wolnego brzegu i przykryć kolejnym plackiem - czynność powtórzyć, wierzchniego placka nie smarować.
Skleić brzegi ciasta ze sobą.
Ciasto pokroić jak tort na 16 kawałków - pozostawiając nienaciętą część od środka (patrz zdjęcie).
Chwytać w ręce po dwa kawałki koło siebie i przekręcić dwa razy do zewnątrz.
Przekręcone kawałki połączyć po dwa na brzegach.
Wierzch ciasta posmarować rozmieszanym jajkiem.
Piec w temp. 180 st.C. przez 25 minut.

drożdżowa gwiazda z nutellą, gwiazda z nutellą, gwiazda ciasto, boże narodzenie ciasto, wigilia ciasto

drożdżowa gwiazda z nutellą, gwiazda z nutellą, gwiazda ciasto, boże narodzenie ciasto, wigilia ciasto

drożdżowa gwiazda z nutellą, gwiazda z nutellą, gwiazda ciasto, boże narodzenie ciasto, wigilia ciasto

drożdżowa gwiazda z nutellą, gwiazda z nutellą, gwiazda ciasto, boże narodzenie ciasto, wigilia ciasto







16 komentarzy:

  1. Genialna jesteś! Zrobię oba ciacha na święta i zaskoczę całą rodzinę. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem kto był pierwszy z tym przepisem ale Kasia piecze to ciasto tak https://www.youtube.com/watch?v=hdpP35ka4Gk Jak by jednak nie było pomysł jest super, zresztą tak samo jak kwiatek z ciasta drożdżowego z makiem https://www.youtube.com/watch?v=1oO97xMoUf8 Znalazłam ten filmik dzisiaj i jestem zauroczona jednym jak i drugim ciastem. Na pewno je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale efektowne,do tego musi być przepyszne
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo w sam raz na Święta Na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, robiłam gwiazdę z innych przepisów ale to ciasto jest rewelacyjne, mięciutkie, pulchniutkie.Być może to zasługa cukru pudru. W piecu rośnie teraz gigantycznie wyrośnięte ciasto. Dałam świeże drożdże, bo nie jestem zwolenniczką suchych :( Zrobiłam od razu z dwóch porcji bo czułam intuicyjnie, że przepis na ciasto się sprawdzi. No i sukces. Wielkie gratulacje dla właścicielki bloga i już dodaję do ulubionych. Pozdrawiam i wszystkim polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał, a ciasto smakuje :) Jeśli będziesz mieć ochotę wyślij zdjęcie na email do galerii czytelników. Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do testowania kolejnych przepisów :)

      Usuń
    2. A ile należy zastosować świeżych drożdży zamiast suchych?

      Usuń
    3. 20-25 g świeżych

      Usuń
  6. Ciasto w piekarniku, czekam na efekty! Mam nadzieje ze wyjdzie tak samo pysznie jak wyglada 😊 Ja dla ułatwienia na okrągłe placki kładłam szklankę, wygodniej sie kroi na kawałki 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super patent ze szklanką :) i jak udało się?: )

      Usuń
    2. Wyszło super!! Robiłam tez wczoraj, zamiast dodawać zwykła nutelle smarowałam placki domowej roboty powidłami śliwkowymi z czekolada 😊 I wyszła tak samo pyszna jak pierwsza, zjedzona w 5min 😊😊

      Usuń
    3. bardzo bardzo bardzo mnie to cieszy, że tak szybko znika ze stołu :) koniecznie podeślijcie następnym razem zdjęcie do albumu czytelników :)
      słodko pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Mogę zamiast nutelli użyć dzemu???:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej tylko najlepiej gęstego mocno :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger