Kaczka z miodem faszerowana jabłkami

Pieczona kaczka faszerowana jabłkami gości u nas na każde święta. Wersja, która najbardziej nam smakuje to kaczka  z miodem faszerowana jabłkami i żurawiną. Druga ulubiona wersja to kaczka w czerwonych pomarańczach.

Kaczka z miodem faszerowana jabłkami z żurawiną
kaczka faszerowana jabłkami, kaczka faszerowana jabłkami z żurawiną, kaczka faszerowana, kaczka pieczona
1,5 kg kaczka
sól, pieprz naturalny, majeranek
2-3 jabłka
50-100 g suszonej żurawiny
3 łyżki miodu

Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem także od środka.
Zostawić na noc (min. 3 godziny) w lodówce.
Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na mniejsze kawałki i wymieszać je z żurawiną i majerankiem.
Owocami nafaszerować kaczkę, wykałaczkami spiąć skórę by farsz nie wypadł.
Wierzch kaczki nasmarować miodem.
Piec przez 1,5 godziny w temp. 180 st.C. w brytfance z pokrywką.
Zdjąć pokrywkę, skórę wysmarować miodem i piec jeszcze przez 30 minut. 

kaczka faszerowana jabłkami, kaczka faszerowana jabłkami z żurawiną, kaczka faszerowana, kaczka pieczona


1 komentarz:

  1. na zdjęciu pokrojona kaczka wygląda nieapetycznie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger