Kapusta z grzybami

Ostatnio podawałam przepis na ciasto na pierogi, a tym razem przepis na farsz wigilijny, czyli kapusta z grzybami po mojemu. Takim farszem możecie napełniać nie tylko pierogi czy uszka, ale także krokiety lub paszteciki


Kapusta wigilijna z grzybami
kapusta wigilijna, kapusta wigilijna z grzybami, kapusta z grzybami przepis, przepis na kapuste z grzybami

600 g kapusty kiszonej (z marchewką)
50 g grzybów suszonych
2 duże cebule
olej do smażenia
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 kulki jałowca (opcjonalnie)
pieprz do smaku
około 2 szklanki wody


Grzyby zalać wrzątkiem, zostawić na noc i następnego dnia gotować do miękkości (około 20-30 minut).
Pokroić grzyby na mniejsze kawałki lub posiekać w odpowiednim sprzęcie. 
Cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć na oleju na złoto.
Kapustę opłukać pod wodą, aby nie była za kwaśna i potem drobno pokroić, włożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości kapusty około godziny.
Do ugotowanej kapusty dodać usmażoną cebulę i posiekane grzyby, doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą).
Taka kapusta idealnie nadaje się do nadziewania pierogów, uszek czy krokietów - przed napełnieniem należy odcisnąć z niej nadmiar płynów (żeby wygodniej było nakładać farsz czasem traktuję kapustę blenderem, ale nie dokładnie). Gotową można podawać także jako wigilijne danie na stół. 

3 komentarze:

  1. Przepis, który baaaaardzo się przyda :)
    Niby prosta sprawa, a jednak nie każdemu wychodzi :)
    Uwielbiam dania z kapustą i grzybkami :)

    Buziaki
    xo ox xo xo xo ox


    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Już za 2 dni będę smakować! :>
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger