Kropka Gdynia

Bistro Kropka - lokal zamknięty
ul. Świętojańska 87
Gdynia

Kropka to maluteńkie bistro stworzone z wielką pasją i sercem do gotowania. W Kropce serwowane są głównie zapiekanki na zupełnie nowy sposób, to nowa jakość zapiekanek. 


Nazwa lokalu nawiązuje do niewielkiej przestrzeni i wystroju, który został przemyślany i zaplanowany od a do z. Aranżacja bistro jest naprawdę efektowna i gustowna, a to dzięki ścianom powstałym z perforowanej tablicy, żółtym akcentom w postaci haczyków i koszyków, powieszonym drewnianym deskom i łyżkom na ścianach. Czerń i biel przełamana żółtym kolorem się tu sprawdziła. Nie zabrakło modnych ostatnio kredowych tablic z wypisanym menu. 







W Kropce można zjeść kanapki, które serwowane są wyłącznie rano w dni powszednie oraz zapiekanki, czyli główny punkt tego miejsca. W ofercie są także kawy w niewygórowanych cenach,  mieszanki herbat, napoje w puszce, modne Fritzy i soki. 





Możemy wybierać wśród sześciu zapiekanek, przy czym jedna jest sezonowo zmieniana, w tej chwili dostępna jest zimowa. Podstawą zapiekanek jest chrupiące pieczywo wypiekane przez zaprzyjaźnioną piekarnię, do wyboru pszenne lub pełnoziarniste. To, co wyróżnia zapiekanki w Kropce to domowe sosy, które są obłędne - domowy ketchup gotowany przez kilka godzin, sos bazyliowy i zaskakujący słodkawy sos mango. Zapiekanki skomponowane są tak by sosy odpowiednio pasowały, ale na życzenie możemy wybrać sobie sos.


Razem z moimi towarzyszkami decydujemy się na:
- klasyczna "kropka", pieczarki, gouda, ser gouda, ketchup domowy 9,90 zł
- mozzarella, suszone pomidory, gouda, bazylia, domowe sosy: ketchup i bazyliowy 10,90 zł
- lazur, gouda, pestki dyni, rukola, gouda, sos mango 11,90 zł.
Czekając na zapiekanki możemy podpatrzeć, jak powstają od zera.


Bagietka jest wyjątkowo chrupiąca (ale środek pozostał przyjemnie miękki), ser odpowiednio się przyrumienił, a po przegryzieniu się ciągnie, więc nie jest to byle jaki wyrób seropodobny. Pieczarki są wcześniej przesmażane z cebulką, a na bagietce nie jest ich garstka, tylko całkiem pokaźna ilość i smakują doskonale, ale domowy ketchup to niebo w gębie. 



Uwielbiam rukolę i mango, dlatego z przyjemnością zjadłam zapiekankę serową z domowym sosem mango i zieleniną na wierzchu. Idealna kompozycja, także dzięki chrupiącym pestkom dyni. Składniki są najwyższej jakości.




Propozycja, która najbardziej przypadła mi do gustu to zapiekanka na włoski sposób z suszonymi pomidorami i sosem bazyliowym oraz domowych ketchupem, przypominająca nieco włoską pizzę. Mozzarella tak cudownie rozpłynęła się na wierzchu, a w smaku była pyszna... zgłodniałam :).




"Kropka" to malusie bistro serwujące zapiekanki w nowym obliczu, będziecie zaskoczeni, jak z towaru fastfood można zrobić wysoko jakościowy slow food. Smacznie, zdrowo, ciekawe wariacje, wysoka jakość składników i dobre ceny. Nas zapiekanki oczarowały, zjadłyśmy je ze smakiem i na pewno przy okazji pobytu w Gdyni zajrzymy z powrotem. 




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam zapiekanki! aż mi ślinka cieknie... nie widziałabym na którą się zdecydować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często obok przechodzę, zawsze zastanawiałam się czy warto, dzięki Wam już wiem i przy następnej okazji wpadnę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam tez Gdyńską zapiekanke :) Koło pączusia na Świętojańskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy wiadomo jakie są godziny otwarcia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Codziennie 10-19, teraz w okresie poświątecznym nieczynne, w Sylwester od 12

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger