Lukier królewski

Najlepszy do dekorowania - pięknie biały i lśniący. Idealny do pierniczków i dekorowania wszelakich ciasteczek.

Lukier królewski
lukier królewski, jak zrobić lukier królewski, przepis na lukier królewski

białko
około szklanki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
barwniki (opcjonalnie)

Wymieszać białko z cukrem pudrem (i opcjonalnie sokiem z cytryny). 
Zmiksować całość mikserem przy użyciu najmniejszej mocy, aż nie będzie grudek.
Lukier do drobnych dekoracji i napisów musi być gęsty, nie lejący, więc jeśli trzeba to dodaj cukru pudru (do wypełnień całej powierzchni powinien być lejący).
Jeśli chcemy lukier podzielić można na kilka porcji i wymieszać z barwnikami.
Pierniczki i ciasteczka dekorować rękawem cukierniczym/szprycą z tylką (końcówką) o niewielkiej okrągłej średnicy, można użyć też rożka z papieru do pieczenia z uciętym końcem.
Jeśli dekorujecie całą powierzchnię to najpierw gęstym lukrem obrysuj ciasteczko, poczekaj aż lukier zastygnie na ciastku, dodaj kilka kropel wody do lukru w misce i wypełnij rzadszym wnętrze ciastka (chociaż ja lubię jak lukier rozlewa się po za ciasteczko, tak rustykalnie to wygląda).
Przyklejacie dowolne ozdoby.
Udekorowane ciasteczka układam na kratce do zastygnięcia lukru.

lukier królewski, jak zrobić lukier królewski, przepis na lukier królewski

lukier królewski, jak zrobić lukier królewski, przepis na lukier królewski




4 komentarze:

  1. a znasz może jakieś naturalne barwniki? żeby nie używać tych przepełnionych chemią...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. próbowałam barwić syropem z malin, sokiem z buraka, zielony z odciśniętego szpinaku - te kolory nigdy nie będą intensywne. barwniki nie zawierają aż tyle chemii, dodajesz tylko szczyptę! zdecydowanie więcej barwnika jest np. w jogurtach, więc bez obaw o zdrowie. a taki barwnik sypki nie zmienia smaku lukru na szczęście

      Usuń
  2. dzięki za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, zawsze służę pomocą :) Wesołych Świąt!

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger