Pierniczki renifery

Kiedy zobaczyłam ten film wiedziałam, że muszę zrobić pierniczki renifery na bazie kształtu ciasteczkowego ludzika. 

Pierniczki renifery II
pierniczki renifery, ciasteczka renifery

55 dag mąki
12 dag masła
30 dag miodu
10 dag cukru
1 duże jajko 
2 łyżeczki sody oczyszczonej
domowa przyprawa do pierników (2-3 łyżeczki)

50 g czekolady gorzkiej
czerwone groszki czekoladowe


Miód z cukrem i masłem rozpuścić w garnku. Ostudzić.
Na stolnicę wysypać mąkę, sodę, przyprawę do pierników, lekko wymieszać i wbić jajko do środka. 
Dodać masę miodowo-cukrowo-masłową.
Zagnieść. Wycinać kształt ciasteczkowego ludka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec w 180 st.C ok 7-8minut, wystudzić na kratce.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, włożyć do rękawa cukierniczego z wąską końcówką.
Ciasteczka odwrócić do góry nogami - w miejsce nóg ludzika zrobić czekoladowe poroże, niżej oczy i kropkę na nos - w te miejsce przykleić czekoladowy groszek.

pierniczki renifery, ciasteczka renifery



2 komentarze:

  1. O proszę, nie pomyślałabym, że to ciasteczkowy ludzik :P :) Piękne i bardzo pomysłowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze,w życiu bym na to nie wpadła,są super :)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger