16 gru 2014

Ryba po grecku

Ryba po grecku to jedno z tych dań rybnych, na które czekam cały rok. Uwielbiam to danie, bo można je jeść na ciepło i na zimno.

Ryba po grecku
przepis na rybę po grecku, ryba po grecku przepis, ryba po grecku jak zrobić

1 kg filetów z dorsza 
mąka do panierowania
olej do smażenia
4 cebule
500 g marchwi
pietruszka
mały kawałek selera
pół pora
szklanka przegotowanej wody
słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, łyżka cukru, łyżeczka słodkiej papryki

Marchewki, pietruszki i seler zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Cebulę i pora pokroić w piórka.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli, po tym czasie wrzucić resztę warzyw.
Podsmażyć 3 minuty, dolać szklankę wody, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości około 20 minut.
Dodać koncentrat, sok z cytryny - jeśli jest za gęste dodać trochę wody jeszcze, chwilę smażyć, po czym doprawić do smaku solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, cukrem i słodką papryką.
Odstawić i przygotować rybę - można rybę przygotować w trakcie smażenia warzyw.
Filety pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, panierować w mące.
Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Na dno głębszego naczynia wyłożyć trochę warzyw, które przykryć warstwą ryby - czynność powtórzyć, pamiętając by górną warstwą były warzywa.



przepis na rybę po grecku, ryba po grecku przepis, ryba po grecku jak zrobić

a tu wersja z całymi kawałkami ryby


14 komentarzy :

  1. Próbowałaś może z innej ryby robić tę wigilijna potrawę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można wykorzystać każdą białą rybę np. mintaja czy pangę, ale nie smakuje tak samo - dwa te ryby nie należą do najzdrowszych

      Usuń
    2. Panga jest u mnie na czarnej liście.
      O mintaju nie słyszałam, że nie jest zdrowy. Muszę zatem poczytać :)
      W mnie zawsze ryba po grecku jest z dorszem i zaczęłam się zastanawiać nad jakąś zmianą, ale chyba jednak nie ma za bardzo na co zmienić :)

      Usuń
    3. Zdecydowanie nie ma co, jeszcze może tilapia by się nadawała, ale wtedy polecam tą z polskiej hodowli, bo jest zdrowsza. Co dorsz to dorsz :)

      Usuń
  2. Moim zdaniem ryba po grecku najlepsza jest z sandaczem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. JA również czekam na to danie cały rok, przeważnie robię rybę po grecku z dorsza

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię z miruną , testowałam z różnymi rybami i pozostałam przy mirunie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobra jest miruna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie miruna.

      Usuń
  6. morszczuk, też jest ok

    OdpowiedzUsuń
  7. a co myślicie o flądrach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało mięsa yrzeba by dużo usmażyć. U nas flądra to sama lub w occie.

      Usuń
  8. dorsz jest najlepszy:)sandacz tez,nie jest zly.ale ogolnie morskie rybki bardziej smakowite po grecku:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF