Sernik królewski

Do przygotowania tego sernika zbierałam się od roku, by w końcu przygotować go na tegoroczne święta. Sernik królewski wyszedł pyszny, wilgotny i puszysty, a spód kakaowy nadał mu charakteru. Przygotowanie tego sernika zajmuje chwilę i nie jest to zadanie pracochłonne, a już zupełnie szybko idzie, jeśli użyje się dobrego miksera ręcznego. Swój sernik miksowałam przy użyciu miksera Russell Hobbs z nowej serii Aura, która posiada aż 5 prędkości i funkcję turbo. Mikser posiada 3 rodzaje chromowanych końcówek: do miksowania, zagniatania i ubijania. I całkiem estetyczny z niego pomocnik :).


Sernik królewski
sernik królewski przepis, sernik królewski jak zrobić, przepis na sernik królewski

spód:
300 g mąki
125 g masła
szklanka cukru
4 łyżeczki kakao
jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 kg sera (wiaderkowy lub zwykły twaróg przemielony)
szklanka cukru
125 g masła roztopionego i ostudzonego
5 jaj
2 łyżki mąki
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na spód ciasta zagnieść ze sobą, podzielić ciasto na dwie części i jedną z nich schować do zamrażalnika, a drugą wykleić dno blaszki (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem włożyć do lodówki.
Wszystkie składniki na masę zmiksować ze sobą aż wszystko się połączy.
Masę twarogową wylać na spód ciasta.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika i przy użyciu tarki z dużymi oczkami zetrzeć ciasto na twarogową masę.
Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę. 


sernik królewski przepis, sernik królewski jak zrobić, przepis na sernik królewski



1 komentarz:

  1. moja mama robi podobny,tylko do sera dodaje pokrojone kawałki brzoskwiń z puszki,sernik jest pyyyyyszny:)
    Basia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger