Smażone pierogi z kapusta i grzybami

Mój tegoroczny udany eksperyment to smażone pierogi z kapustą i grzybami, które idealnie pasują do czerwonego barszczu wigilijnego. Podczas przygotowywania zwykłych pierogów z kapustą i grzybami odłóżcie kilka do smażenia. 

Smażone pierogi z kapustą i grzybami
 smażone pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami przepis, przepis na smażone pierogi

3 szklanki mąki
szklanka wrzącej wody
płaska łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła

olej do smażenia

Rozpocząć od przygotowania dzień wcześniej kapusty z grzybami - jak zrobić farsz dowiesz się tu.
Kiedy farsz jest gotowany przygotować ciasto na pierogi (jak je zrobić przeczytasz tutaj).
Farsz odcisnąć z nadmiarów płynów lub pozostawić na sitku do odcieknięcia.
Z ciasta wykrajać kółka, łyżeczką nakładać farsz, zlepiać brzegi. 
W między czasie rozgrzać olej.
Wrzucać pierogi na rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron na złoto. 
Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smażone pierogi idealnie smakują z czerwonym barszczem.

smażone pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami przepis, przepis na smażone pierogi

smażone pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami przepis, przepis na smażone pierogi

4 komentarze:

  1. chyba będę na Wigilii u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. talerz dla niezapowiedzianego gościa będzie czekał :)

      Usuń
  2. Uwielbiam pierogi. Smażonych nie robiłam, zawsze gotowane.
    A potem można odsmażyć, mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz ja odsmażanych nie lubię, gotowane lub smażone od razu :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger