Gofry piernikowe

Gofry piernikowe - cudownie pachną, są chrupiące i smakują miodem, przypominają święta i nadadzą się na zimową osłodę. Jeśli wolicie klasyczne przepisy to skorzystajcie z tego: przepis na chrupiące gofry.

Gofry piernikowe
gofry piernikowe przepis, przepis na gofry piernikowe, gofry przepisy, przepisy na gofry, gofry świąteczne
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
3 łyżki miodu płynnego
2 jajka

bita śmietana
kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić ciasto na min, 15 minut. 
Rozgrzać gofrownicę, nakładać ciasto, równomiernie rozsmarować i smażyć po kilka minut.
Uchylić gofrownicę i jeszcze 30 sekund smażyć, przełożyć na kratkę do ciasteczek - wtedy gofry pozostaną chrupiące, jeśli będziemy kłaść jedne na drugich to się zaparzą. 
Przed podaniem nałożyć bitą śmietaną i posypać skórką pomarańczową.

gofry piernikowe przepis, przepis na gofry piernikowe, gofry przepisy, przepisy na gofry, gofry świąteczne



6 komentarzy:

  1. Przepiękne zdjęcia! :)
    Gofry wyglądają idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. .....i jeszcze 30 minut smażyć?nie za długo,może miało być 3 min?
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 30 sekund, już poprawiam :) dziękuję

      Usuń
  3. Oj chciałabym mieć gofrownicę :) Byłyby takie pyszne śniadanka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na Święta dostałam gofrownicę, więc teraz szukam inspiracji :) Twoje piernikowe przygotuję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogliby takie podawać w restauracjach:) alternatywa do letnich budek:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger