Zupa krem z cebuli

Bardzo prosta, a sycąca i rozgrzewająca zupa krem z cebuli. Warto sięgnąć także po te przepisy:

Zupa krem z cebuli
zupa z cebuli, krem z cebuli, prosta zupa z cebuli, krem cebulowy

4-5 dużych cebul
2-3 łyżki oleju
szczypta brązowego cukru
ziemniak
1 litr wody lub wywaru warzywnego
łyżeczka tymianku
łyżka pieprzu naturalnego
łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta gałki muszkatołowej
pół kajzerki
do podania: grzanki, natka pietruszki

Cebule posiekać w piórka, ziemniaka w drobną kostkę.
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż będzie szklista.
Pod koniec smażenia dodać szczyptę brązowego cukru, chwilę karmelizować.
Dodać ziemniaka, zalać wodę lub wywarem i dosypać przyprawy.
Gotować około 15 minut do miękkości ziemniaka.
Dodać kajzerkę, zmiksować przy użyciu blendera - ewentualnie doprawić do smaku.

zupa z cebuli, krem z cebuli, prosta zupa z cebuli, krem cebulowy

12 komentarzy:

  1. Patrząc po ilości wpisów na blogach kulinarnych gdzie spotkałem zupę cebulową stwierdzam, że mamy jakiś niepisany sezon na nią :) A ja jak na złość jeszcze jej nie jadłem bo myślałem kiedyś, ze jest skomplikowana i jakoś ją tak szerokim łukiem zawsze obchodziłem :) Ale teraz to już chyba przeznaczenie i wyraźny znak, że mam jej wreszcie skosztować :P

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja ją właśnie zrobiłam, super przepis - dziękuję! :) Na początku nie rozumiałam, po co ten ziemniak, ale dodał zupie fajnej kremowej konsystencji.

    OdpowiedzUsuń
  3. W taką zimną noc gorąca zupa krem z cebuli ... To Jest TO!

    OdpowiedzUsuń
  4. super łatwy przepis :D zobaczymy co powie mój chłopak na tą zupkę xd

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to nie błąd aby dodać aż całą łyżkę pieprzu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, można dawkować - dodać najpierw mniej, ale proszę pamiętać, że karmelizowana cebula dodaje słodyczy

      Usuń
  6. Czy można dodać trochę białego wina?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, proszę próbować i dać znać jak smakowało :)

      Usuń
  7. A nie będzie po niej wzdęć? Cebulę bardzo lubię i spróbowałabym chętnie takiej zupy, ale jednak się trochę obawiam rewolucji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj kminku wtedy i powinno być ok :)

      Usuń
  8. Ten przepis jest na ile porcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wychodzi około 1,5 litra zupy

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger