Zupa krem z topinamburu

Przed świętami dostałam w prezencie od Kuriera Warzywnego topinambur (czyli słonecznik bulwiasty), który marzył mi się od dawna. Zupy przygotowane z niego miałam okazję jeść w restauracjach i zachwyciły mnie one swoim smakiem - topinambur przypomina nieco orzechy włoskie, ma lekko słodki smak, jakby pomieszanej pietruszki i grzybów - koniecznie spróbujcie, bo ponadto jest bardzo zdrowy. Topinambur zmniejsza ciśnienie i poziom cholesterolu, zalecany jest po chemioterapii i dla diabetyków by szybciej pozbyć się toksyn, a dla osób dbających o linię ważne jest, ze przyspiesza przemianę materii.


Zupa krem z topinamburu z chipsami
zupa krem z topinambura, krem z topinamburu, zupa z topinamburu, zupa z topinamburem, topinambur przepisy

500 g topinamburu
cebula
ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
olej do smażenia
pół litra bulionu warzywnego lub wody
pół szklanki mleka

chipsy z topinambura:
1-2 bulwy topinambura
olej 

Topinambur obrać i pokroić na plasterki (odłożyć 1-2 bulwy).
W rondlu rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę i gałązkę rozmarynu.
Smażyć aż się zeszkli, dodać posiekany ząbek czosnku i topinambur, chwilę jeszcze smażyć.
Zalać bulionem warzywnym i gotować od zawrzenia około 20 minut aż topinambur będzie miękki.
Wyjąć rozmaryn i przy użyciu blendera zmiksować zupę na krem.
Dolać mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Wziąć odłożone bulwy i bardzo cienko pokroić je na plasterki lub paseczki i wrzucić na głęboki rozgrzany olej, chwilę smażyć aż będą chrupkie.
Zupę podawać z olejem z pestek dyni i chipsami z topinambura.

zupa krem z topinambura, krem z topinamburu, zupa z topinamburu, zupa z topinamburem, topinambur przepisy

6 komentarzy:

  1. Gdzie można kupić topinambur?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre warzywniaki już mają, Alma/Piotr i Paweł, wspomniany Kurier Warzywny.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Na pewno wypróbuję przepis.

      Usuń
  2. Cześć Dusiu. Widziałam, że też udało Ci się załapać na warsztaty kulinarne na Food Bloger Feście. Gratuluję :)
    i cieszę się, bo będzie okazja żeby się poznać :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety muszę zrezygnować właśnie, beznadziejny dojazd na tę godzinę i jeszcze w weekend urodziny mamy :(( ale może jeszcze będzie kiedyś okazja

      Usuń
    2. Uuu szkoda ;(. Ja tez sie tłukę polskim busem od 4 rano z Wrocławia. No cóż, faktycznie moze innym razem sie uda. ;)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger