Beza pavlova

Piękna beza Pavlova z granatem nadaje się idealnie na Walentynkowy deser. Krucha z zewnątrz, piankowa i wilgotna w środku, na wierzchu z lekkim śmietanowym puchem i kwaskowatymi owocami tworzy iście królewski deser. Beza Pavlova to coś pysznego!


Beza Pavlova z granatem
beza przepis, beza, beza pavlova przepis, beza pavlova z granatem, beza z grantem, beza z mascarpone

6 białek
300 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka soku z cytryny
pół szklanki śmietany kremówki
łyżka cukru waniliowego
125 g mascarpone
granat
świeża melisa lub mięta

Przygotować miskę do ubijania - swoją zawsze przecieram alkoholem i pozwalam odparować by nie został żaden tłuszcz, przez który białka się nie ubiją.
Białka wrzucić do miski i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno - tak, że miskę da się odwrócić i piana nie spadnie.
Dalej ubijając dodawać po łyżce cukru - piana będzie robić się lśniąca.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy około 25 cm, na który wyłożyć pianę.
Uformować łyżką lub szpatułką "podnosząc" do góry masę.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. - po włożeniu zmniejszyć temp. do 150 st. i piec przez godzinę.
Potem zmniejszyć temp. do 130 st.C. i piec jeszcze przez 45 minut.
Zostawić na do wystudzenia - ja chwilę po odstawieniu odrywam bezę od papieru do pieczenia i przekładam na paterę.
Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno, dodać mascarpone i krótko wymieszać.
Wyłożyć masę na górę bezy i włożyć do lodówki.
Przed podaniem posypać nasionkami granatu i listkami melisy lub mięty.

beza przepis, beza, beza pavlova przepis, beza pavlova z granatem, beza z grantem, beza z mascarpone

beza przepis, beza, beza pavlova przepis, beza pavlova z granatem, beza z grantem, beza z mascarpone

beza przepis, beza, beza pavlova przepis, beza pavlova z granatem, beza z grantem, beza z mascarpone

beza przepis, beza, beza pavlova przepis, beza pavlova z granatem, beza z grantem, beza z mascarpone

beza przepis, beza, beza pavlova przepis, beza pavlova z granatem, beza z grantem, beza z mascarpone

4 komentarze:

  1. Agnieszko, a ja - brzydko mówiąc - pożarłabym ją w całości :)
    Dawno nie jadłam bezy... Nie ma komu jej zrobić, hehe ;)
    Dusiu, a został CI jeszcze kawałek, bo ja bym chętnie Ci go podkradła z kuchni ;) Muszę mamusi przepis podesłać i ładnie się uśmiechnąć, żeby mi takie cudeńko zrobiła :) Buziaczki, miłych walentynek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Echh co za kobieta - co tam ciacho Dusia to ósmy cud świata :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger