Kopytka

Kopytka to dla mnie najpyszniejsze kluski ziemniaczane. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a są wspaniałym dodatkiem do obiadu. 

Kopytka
porcja 100 sztuk
kopytka przepis, przepis na kopytka

1 kg ziemniaków
2 jajka
2 niepełne szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ziemniaki obrać, ugotować na miękko, odlać wodę.
Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, zmielić w maszynce lub utłuc na gładko (nie używać blendera do tego).
Dodać jajka, wymieszać i wsypać mąki.
Zagnieść gładkie ciasto -  takie ciasto na kopytka trzeba wykorzystać od razu, nie może leżeć długo.
Odrywać kawałki ciasta, formować wałeczki, lekko je spłaszczać i pod skosem ciąć kluseczki.
Zagotować wodę z solą - po zagotowaniu wrzucić kopytka, zmniejszyć moc palnika by woda nie bulgotała, bo kluseczki się rozpadną i przemieszać łyżką drewnianą by odeszły od dna.
Po wypłynięciu na wierzch gotować 1-2 minuty.


kopytka przepis, przepis na kopytka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger