Pączki przepis

Kilka lat zbierałam się do zrobienia własnych pączków - bo to drożdżowe, które bardzo rzadko robię, bo nie lubię drożdży w smaku, bo to trudne, bo nie wyjdzie, bo...coś. W tym roku postanowiłam, że przygotuję domowe pączki, ale który przepis wybrać - padło na przepięknie sfotografowane pączki z przepisu Kasi z bloga Gotowanie cieszy i to był strzał w dziesiątkę. Pączki pięknie wyrosły (w zasadzie uciekły z miski spójrzcie na zdjęcie tutaj), dobrze się usmażyły, mają jasną obrączkę i są pyszne - nadziałam je konfiturą truskawkową.


Domowe pączki z konfiturą
inspiracja
25 sztuk
pączki, domowe pączki, przepis pączki, pączki przepis, przepis na pączki, przepis na domowe pączki, pączki z konfiturą, domowe pączki z konfiturą
zaczyn:
60 g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
4-6 łyżek mleka

4-4,5 szklanki mąki
60 g masła roztopionego
6 żółtek
4 łyżki cukru
400 ml mleka
4 kostki smalcu do smażenia

lukier:
szklanka cukru pudru
2 łyżki wody

konfitura truskawkowa do nadziewania
lub cukier puder do posypania

Przygotować zaczyn - rozkruszone drożdże połączyć z cukrem mąką i ciepłym mlekiem, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Po tym czasie dodać ciepłe mleko, masło, cukier, żółtka i 4 szklanki mąki - przez około 10 minut zagniatać ciasto aż stanie się elastyczne i miękkie (dosypałam około pół szklanki mąki - ciasto ma być kleiste, ale lekko odchodzić od miski). 
Przykryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (jeśli ciasto dobrze wyrośnie to potem otrzymacie jasną obrączkę przy smażeniu).
Ciasto odgazować (uderzyć pięściom), wyłożyć na blat posypany mąką i rękoma ugnieść lub wywałkować na grubość około 1-1,5 cm. 
Z ciasta wykrajać koła o średnicy 5-8 cm, przełożyć na tackę wyłożoną papierem do pieczenia lub lekko podsypaną mąką i zostawić do podrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie na najmniejszej mocy palnika rozgrzać w rondlu smalec.
Wrzucać pączki na rozgrzany olej (najmniejsza moc palnika cały czas) i smażyć z dwóch stron na rumiano - pączki po około 1,5 minucie przekręcam na drugą stronę przy użyciu patyczka do szaszłyków. 
Nadziać pączka na patyczek - jeśli po wyjęciu będzie suchy tzn. że pączek się usmażył też w środku.
Przygotować lukier - wymieszać cukier puder z wodą i ciepłe pączki maczać w lukrze.
Przy użyciu szprycy nadziewać pączki konfiturą. 

pączki, domowe pączki, przepis pączki, pączki przepis, przepis na pączki, przepis na domowe pączki, pączki z konfiturą, domowe pączki z konfiturą

pączki przepis

pączki, domowe pączki, przepis pączki, pączki przepis, przepis na pączki, przepis na domowe pączki, pączki z konfiturą, domowe pączki z konfiturą

pączki, domowe pączki, przepis pączki, pączki przepis, przepis na pączki, przepis na domowe pączki, pączki z konfiturą, domowe pączki z konfiturą




7 komentarzy:

  1. Wyszły znakomite! :)
    Bardzo ładne zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martha ale jesteś szybka, ślij zdjęcie do galerii czytelników :) dziękuję

      Usuń
  2. pączki idealne - ślina sama cieknie na ich widok!
    a ja jakoś nie mam ręki do drożdżowego i zawsze w Tłusty Czwartek kupuję pączki,a w domciu to tylko chruścik piekę
    Pozdrawiam i pysznego jutra życzę:)
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu dziękuję :) ja też drożdżowego się boję :) nienauczona z domu jestem, bo moja mama nigdy nie robiłam, ale jak się na spokojnie zrobi to okazuje się, że wcale to nie trudne (haha a sama nie wierzyłam, jak ktoś mi tak mówił) - potrzeba cierpliwości po prostu :)

      Usuń
  3. wyszły przepiękne! też mam taki ''pączkowy fear'', dlatego do tej pory nie smażyłam jeszcze tradycyjnych, a wczoraj upiekłam takie...pieczone, w piekarniku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Roksi :) pieczone, ale to cwane :)

      Usuń
  4. Za rok piekę z Twojego przepisu!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger