Restauracja Britannica Steakhouse Hotel Kuracyjny

Restaurację Britannica Steakhouse znajdującą się w  Hotelu Kuracyjnym w Gdyni przedstawiłam Wam po raz pierwszy przy okazji cyklu Gdynia zdaniem blogerów. Po raz kolejny miałam przyjemność gościć w restauracji i poznać kolejne dania z głównej karty menu, ale także zupełnie nowe pozycje z wkładki Luizjana. Mniej więcej, co miesiąc wkładka "Rajd przez USA" będzie się zmieniać, a Szef kuchni Krzysztof Stempowski będzie serwował dania z różnych regionów. Jeszcze przez jakiś czas będzie dostępna karta Luizjana.

Britannica Steakhouse
Al. Zwycięstwa 255
Gdynia
(Hotel Kuracyjny)


Kuchnia kreolska Luizjany bogata jest w tradycje kulinarne z Nowego Orleanu, widać w niej wyraźne wpływy kuchni hiszpańskiej. W kuchni kreolskiej podstawą jest ryż, wykorzystywanie ryb i owoców morza. W Luizjanie serwowana jest też kuchnia cajun bogata w ryż, mięsa i owoce morza.
Pierwszym daniem, które spróbowaliśmy była kanapka z pastrami za 24 zł. Pastrami wołowe to marynowane mięso z mostka, w tym przypadku marynowana aż 2 tygodnie, następnie pieczona z dodatkiem odpowiednich przypraw. Pastrami zostało podane w bagietce, która wypiekana jest na miejscu. Mięsa było naprawdę sporo (nie były to cienkie kawałki wołowiny tylko grubszy kawałek), w środku kanapki znalazły się także warzywa i sos, a całość podano jeszcze z frytkami i lekko pikantnym sosem. Szczerze mówiąc myśleliśmy, że będzie to porcja na przystawkę, a okazje się, że to świetny pomysł na obiad.





Obowiązkową propozycją, która jest klasykiem kuchni Luizjany to jambalaya, której podstawą są podsmażane na smalcu warzywa pokrojone w kostkę (cebula, papryka i seler naciowy). Następnie dodaje się składniki takie, jak mięso i ryby: kurczak, skorupiaki, szyjki rakowe, małże. Całość powinno doprawić się tabasaco, ale w restauracji jest podawane oddzielnie do samodzielnego dozowania. Jambalaya to koszt 42 zł. Danie bardzo przypadło mi do gustu. 






Daniem z aromatami "cajun" (typowy smak Luizjany), w skład którego wchodzą głównie ogony raków w gęstym sosie z warzywami i ryżem jest crawfish etouffee (45zł). To danie różni się tym od poprzedniego, że tutaj wyznacznikiem jest gęsty sos i wyłącznie rybne składniki. Podanie ryżu w słoiczku bardzo nam się spodobało. Osobiście wolę bardziej poprzednią propozycję, bo lubię dania lekkie. W oby dwóch propozycjach estetyka podania jest naprawdę wysoka.  




Podczas naszej pierwszej wizyty w tej restauracji kosztowaliśmy sałatki z rostbefem, steka i solę, a tym razem postanowiliśmy przetestować zupy i jedną pozycje mięsną. 
Mój wybór padł na asiette czosnkowe za 13 zł z chipsem z czosnku i kiełkami czosnku. Do dzisiaj razem ze znajomymi wspominamy krem z czosnku z Zakopanego i wreszcie w Trójmieście znalazłam miejsce, gdzie podają jeszcze lepszą zupę czosnkową. Jeżeli jesteście fanami czosnku to koniecznie spróbujcie. Zmysł wzroku szaleje od pięknej estetyki (jadalne kwiaty uwielbiam), zapachy są cudowne, a kubki smakowe wariują :). 




Paweł zdecydował się na krupnik grzybowy z oliwą truflową (13zł). Zupa była bardzo esencjonalna, miała naprawdę wyraźny grzybowy aromat, w środku pływało kilka grzybów, odrobina gęstej śmietany, a kasza okazała się świetnym dodatkiem. 




Z pozycji mięsnych wybraliśmy danie, które nie jest łatwo dostępne w restauracjach, czyli poliki wołowe podane na puree z pieczoną dynią (50 zł) w niesamowicie pysznym sosie, odpowiednio zredukowanym, gęstym i intensywnym. Mięso bez obróbki jest bardzo twarde, ale długo pieczone staje się niezwykle kruche i miękkie, przygotowane w tej restauracji rozpadało się na małe kawałeczki, które rozpływały się w ustach. 



Na deser przyznaję, nie starczyło nam miejsca. W między czasie piliśmy dobrane czerwone wina - po raz kolejny obsługa kelnerska spisała się na medal. Polecamy też domowy kompot owocowy. 



Szef kuchni i Jego załoga dbają o jakość serwowanych dań, szukają urozmaiceń dla stałych gości, stąd zmieniane wkładki z menu regionalnym USA. Od poprzedniej naszej wizyty poprawiła się estetyka podania dań. Obsługa jest oczywiście dalej na wysokim poziomie. 



2 komentarze:

  1. Dusiu, tym razem nie o jedzeniu... drugie zdjęcie jest GENIALNE! co za modelka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger