Babka tulipan

Babka tulipan, czyli trójkolorowa babka wielkanocna wygląda przepięknie po rozkrojeniu, ale też równie dobrze smakuje. Uwielbiam takie kolorowe wypieki. Przepisy na babki:

Babka tulipan



125 g masła
4 jajka
szklanka cukru pudru
1/3 szklanka oleju
1 i 1/3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka kakao
2 łyżki maku
kisiel truskawkowy (+opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika)

Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem.
Dodać olej, zmiksować.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i krótki na niskich obrotach wymieszać.
Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do masy.
Podzielić ciasto na 4 części (ja robię to na oko, lubię nierówne warstwy - jeśli chcecie równe to odważcie masę i podzielcie na 4).
Do pierwszej porcji dodać ekstrakt waniliowy, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel (i barwnik), do czwartej mak - każdą wymieszać dokładnie. 
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylewać warstwy: na dno ciasto białe, potem czarne, następnie różowe, a na koniec makowe - delikatnie wyrównywać warstwy, ale nie za mocno by nie przemieszać.
Wziąć ostry nóż i poziomo przeciąć aż do dna na całej długości ciasto. 
Piec w temp. 170 st.C. przez godzinę do tzw. suchego patyczka.



7 komentarzy:

  1. Rózowa baba wow :) nie widziałam jeszcze takiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. babki są pyszne:)
    z podanych składników wychodzi jedna keksówka?
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda taka kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moon-child.pl29.03.2015, 11:09

    O... różowa babka :) Szukam przepisu na dobrą babkę, nie wiem tylko, czy wyszłoby mi tak fajnie jak Tobie :) Trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię taką samą babkę, jest na prawdę pyszna, a ten różowy kolor po prostu zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale super!! :) Świetnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger