Gofry z bitą śmietaną i dżemem

Domowe gofry z bitą śmietaną i dżemem przywodzą na myśl ciepłe letnie wieczory i stoisko z goframi nad morzem. Ja mam to pod nosem, 100 metrów do morza, 50 m do plaży - zdarza mi się skusić na gotowe gofry (raczej te w Sopocie, wieczorem na monciaku), ale to domowe to prawdziwa pychota i z prawdziwą konfiturą, a nie z owocami z żelatyną. Polecam też:

Gofry z bitą śmietaną i konfiturą
domowe gofry, gofry przepis, przepis na gofry

2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
2 łyżki cukru
2 jajka
do podania: bita śmietana (100 ml kremówki 36% + łyżka cukru pudru)
ulubione konfitury

Składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić ciasto na min. 15 minut. 
Rozgrzać gofrownicę, nakładać ciasto, równomiernie rozsmarować i smażyć po kilka minut.
Uchylić gofrownicę i jeszcze 30 sekund smażyć, przełożyć na kratkę do ciasteczek - wtedy gofry pozostaną chrupiące, jeśli będziemy kłaść jedne na drugich to się zaparzą. 
Podawać z ubitą kremówką (bitą śmietaną) i ulubionym dżemem lub konfiturą (u mnie morelowa Twój Ogród).

2 komentarze:

  1. Od dawna mam ochotę na domowe gofry! Jedynym problemem jest brak gofrownicy. Jednak mam nadzieję, że już nie długo i ten problem zniknie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. gofry nigdy się nie znudzą:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger