Karkówka duszona w piwie

W naszym domu karkówka cieszy się powodzeniem, zarówno pieczona, duszona, jak i w formie wędliny. Szukam coraz to nowych sposobów na jej podanie. Ostatnio podzieliłam się się z Wami przepisami na karkówkę po żydowsku i karkówkę w coca coli, a dzisiaj karkówka duszona w piwie, która jest idealnie krucha i soczysta. 

Karkówka duszona w piwie
karkówka w piwie, karkówka duszona, przepis karkówka duszona, karkówka duszona w piwie przepis


około 1,5 kg karkówki
sól, pieprz do mięsa
1,5 litr wody
500 ml piwa
3 cebule
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
duża łyżka miodu spadziowego
2 łyżeczki rozmarynu
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka pieprzu naturalnego

Karkówkę pokroić na plastry, lekko wystukać tak by były około 1.5 cm grubości i doprawić z dwóch stron solą i pieprzem.
Obsmażyć każdy kawałek z dwóch stron lekko na patelni z rozgrzanym olejem.
Pokroić cebulę, posiekać czosnek - usmażyć aż będą szkliste również na oleju.
Mięso włożyć do garnka, dodać usmażoną cebulę, zalać całość wodą i piwem.
Dodać wszystkie przyprawy i miód, zagotować - gotować około 30 minut aż mięso będzie miękkie. 
Doprawić do smaku solą.
Jeśli chcecie sos można zagęścić mąką.

karkówka w piwie, karkówka duszona, przepis karkówka duszona, karkówka duszona w piwie przepis

karkówka w piwie, karkówka duszona, przepis karkówka duszona, karkówka duszona w piwie przepis

7 komentarzy:

  1. Gdy mam zly humor, lub po prostu tak zwany gorszy dzien, jest jedna rzecz, która pomaga mi wyjsc z tego chwilowego dołka :) Co to takiego? Mianowicie jest to czytanie Twoich wpisow, są naprawdę mega, mowiac mlodziezowo ;) Mam nadzieje, ze nie planujesz w najblizszej przyszlosci konczyc swojej kariery blogera? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłem białą kiełbasę pieczoną w piwie i wyszła rewelacyjnie. Twoja karkówka prezentuje się jeszcze lepiej :) Dodaje przepis do zakładek i w niedalekiej przyszłości na pewno to przygotuje. Postaram się dać znać jak wrażenia po wykonaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, a ja z kolei mam zapisaną do zrobienia białą w piwie :) Koniecznie daj znać czy smakowało :)

      Usuń
    2. Jakbyś jeszcze się zastanawiała, z którego przepisu skorzystać to polecam mój :) Sprawdzony - wszystkim w domu smakowało.

      http://programistawkuchni.pl/przepisy/dania-glowne/biala-kielbasa-w-piwie/

      Usuń
  3. Czy 2 litry płynów to nie zadużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso musi być zalane w płynami, jeśli wystarczy mniej to może być mniej. Część wody też odparuje.

      Usuń
  4. A można udusić w prodiżu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger