Karkówka po żydowsku

Mam taki jeden second hand w Gdańsku, gdzie co jakiś czas chodzę kupować szmatki do zdjęć kulinarnych na tło. Już mnie tam znają i wiedzą dobrze, czego szukam :). Kiedyś podałam Pani właścicielce przepis na karkówkę w coca coli, a Ona podzieliła się ze mną przepisem na karkówkę z pieczarkami i ogórkami konserwowymi. W internecie znalazłam ten przepis pod nazwą karkówka po żydowsku - przepis bardzo dobry, a więc się z nim dzielę. 


 Karkówka po żydowsku
karkówka z pieczarkami i ogórkami, przepis na karkówkę, karkówka przepis
1-1,5 kg karkówki
4 cebule
olej
500 g pieczarek
6 ogórków konserwowych
5 łyżek ketchupu
sól, pieprz, majeranek

Karkówkę pokroić na kotlety, które lekko rozbić. 
Każdy kotlet doprawić solą, pieprzem i majerankiem, a następnie położyć na dnie naczynia żaroodpornego. 
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Pieczarki pokroić na plasterki, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć aż odparuje płyn. 
Połączyć cebulę z pieczarkami i doprawić przyprawami do smaku.
Na mięso wyłożyć warstwę z pieczarek i cebuli.
Ogórki pokroić w grubsze plasterki i ułożyć je na pieczarkach.
Wierzch polać ketchupem.
Piec godzinę w temp. 180 st.C. - podawać z ziemniaczkami. 

karkówka z pieczarkami i ogórkami, przepis na karkówkę, karkówka przepis

4 komentarze:

  1. Dusiu nie wiem czy wiesz ale żydzi nie jedzą wieprzowiny

    OdpowiedzUsuń
  2. Dusiu nie wiem czy wiesz ale żydzi nie jedzą wieprzowiny ale przepis ciekawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że wiem, ale przepis tak jestsygnowaney.Podobnoie, jak ryba po grecku z Grecją ma niewiele wspólnego.

      Usuń
    2. Oczywiście, że wiem, ale przepis tak jestsygnowaney.Podobnoie, jak ryba po grecku z Grecją ma niewiele wspólnego.

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger