Kremówka przepis

Lubię spełniać marzenia moich bliskich. W zeszłym roku na urodziny mojej Mamy upiekłam Jej wymarzoną chałkę z kruszonką, a w te postanowiłam przygotować kremówkę. Wyszła naprawdę pyszna, ale dolna masa była zbyt lejąca (prawdopodobnie za krótko na gazie trzymałam ją, czytaj spanikowałam, że zrobi mi się jajecznica za szybko :) ). Jednakże ciasto było naprawdę smaczne, a najsmaczniejsze następnego dnia. 

Kremówka
inspiracja
kremówka przepis, kremówka ciasto, ciasto kremówka, napoleonka, ciasto napoleonka
2 płaty ciasta francuskiego

masa budyniowa:
1,5 + 0,5 szklanki mleka
szklanka kremówki 36%
łyżka cukru waniliowego
150 g cukru
6 żółtek
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
100 g miękkiego masła

masa śmietankowa:
500 ml śmietany 36%
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
łyżka cukru pudru

cukier puder do podania

1. W garnku z grubym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać kremówkę i ponownie zagotować.
W między czasie zmiksować blenderem 0,5 szklanki mleka z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz żółtkami.
Wlać tą masę do garnka i ugotować, jak na budyń - mieszać często by nie powstawały grudki, masa ma wyraźnie zgęstnieć.
Zdjąć z ognia garnek, przykryć folią tak by dotykała masę (nie powstanie kożuch) i zostawić do ostudzenia.
2. Płaty ciasta francuskiego rozwałkować, nakłuć i oba piec oddzielnie przez 25 min w temp. 200 st.C aż będą złote. 
Kiedy ciasto będzie w piekarniku się puszyło, należy docisnąć te wypuszczenia widelcem, ma być płaskie. 
Wystudzić ciasto, dociąć do wymiarów blaszki (około 20x30cm).
3. Kiedy masa budyniowa będzie wystudzona, ale w temp. pokojowej to w oddzielnej misce zmiksować masło na puch i stopniowo łyżka po łyżce dodawać do tego masła masę budyniową.
Na blachę wyłożyć przygotowany pierwszy płat ciasta i wylać na nie masę budyniową - schładzać w lodówce przez godzinę.
4. Po tym czasie przygotować masę śmietankową - ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
W gorącej wodzie rozprowadzić żelatynę, ostudzić, dodać do masy i zmiksować. 
Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową.
Drugi płat ciasta francuskiego pokroić na 10-12 kawałków i ułożyć je na górze (stroną nakłutą widelcami do dołu ciasta), jeden przy drugim (ułatwi to podawanie ciasta).
Włożyć do lodówki na 2-3 godziny. 
Podawać oprószone cukrem pudrem.

kremówka przepis, kremówka ciasto, ciasto kremówka, napoleonka, ciasto napoleonka


3 komentarze:

  1. Dzięki za ten przepis, smacznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham kremówki! Świetny przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ja uwielbiam kremówki. Jak byłem mały to jadłem je bez przerwy. Zresztą mój patron i nasz dawny papież również je uwielbiał. Najlepsza jest ta masa do, której każdy chce się dostać jedząc kremówkę jak najszybciej. Pozdrawiam i dzięki za ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger