22 mar 2015

Proziaki przepis

Proziaki to podkarpackie pieczywo na sodzie smażone na piecu lub patelni. Pierwszy raz przygotowałam proziaki z botwinką w środku, a tym razem podaję Wam bazowy przepis. Czasem wykorzystuję proziaki, jako pieczywo na kanapki do pracy.


Proziaki
proziaki, proziaki przepis, przepis na proziaki, proziaki przepis na placki

500 g mąki
szklanka kefiru lub maślanki
jajko
łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
szczypta cukru

Wszystkie składniki zagnieść ze sobą i wyrobić elastyczne ciasto. 
Odstawić na 15 minut. 
Rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrajać okrągłe lub prostokątne placuszki.
Rozgrzać patelnię bez tłuszczu, kłaść placuszki i smażyć po kilka minut z jednej strony (w trakcie smażenia podrastają).
Najlepiej smakują ciepłe posmarowane masłem.

proziaki, proziaki przepis, przepis na proziaki, proziaki przepis na placki

proziaki, proziaki przepis, przepis na proziaki, proziaki przepis na placki



13 komentarzy :

  1. Mmmm, super proziaki wyglądają, szczególnie w towarzystwie tych pomidorków koktajlowych :) Nie robiłam ich nigdy, muszę spróbować czy dla córki do szkoły czy dla siebie do pracy. Podałaś w przepisie mąka - rozumiem, że używałaś mąki pszennej. A czy można zrobić też wersję z mąką razową czy żytnią? Ostatnio staram się unikać pszennej mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można spróbować, bardziej polecałabym orkiszową niż żytnią (mogą wyjść zbyt twarde przy ciemnej mące), ale jak spróbujesz to daj znać :). Tak, ja używałam pszennej chlebowej.

      Usuń
  2. Są świetne! Fajna alternatywa dla zwykłego pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  3. tak to moj regionalny przysmak -podkarpacie - w moimdomu rodzinnym pamietam ich od zawsze ,ja robie i przekazalam go mojej corce ktora tez je robi

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! w sam raz na śniadanie czy kolację zamiast tradycyjnego pieczywka !! i o niebo zdrowsze !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja to pamiętam jak mama nie miała czasu żeby upiec chleb , a piekła raz w tygodniu i był zawsze świeży . G dy głodomory były głodne to robiła nam te proziaki ,wystarczyło rozkroić i posypać cukrem i odrobine wody i była pychota . Wielki szacunek za przekazywanie tej wiedzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodko jeszcze nie jadłam, będę musiała spróbować :)
      Dziękuję za te miłe słowa i pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam je dla gości i wyszły świetne! Ciekawe czy można by zrobić takie bezglutenowe???

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczna propozycja, świetnie smakują! Dzieciaki (3 i 4 lata) też bardzo polubiły nowe "bułki" :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mi miło, cieszę się, że smakują nawet najmłodszym :)

      Usuń
  9. Odalam do środka rozmaryn....mmmmm polecam. Pycha :-) będę je robić często :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. NAreszczie znalazłam na nie przepis!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Linkwithin

var linkwithin_text = ‘Inne ciekawe przepisy:’ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF